Rektor Ljutić s ministrom Krstičevićem u MORH-u

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima primili su u ponedjeljak, 12. studenoga 2018., u radni posjet rektore Sveučilišta u Zagrebu i Splitu, prof. dr. sc. Damira Borasa i prof. dr. sc. Dragana Ljutića sa suradnicima. Ovo je prvi posjet rektora sveučilišta Ministarstvu obrane RH.

Tijekom sastanka ministar Krstičević i načelnik GS OS RH general Šundov te rektori Boras i Ljutić razgovarali su o suradnji u području izobrazbe istaknuvši izvrsnu suradnju MORH-a i zagrebačkog i splitskog Sveučilišta.
Za potrebe Hrvatske kopnene vojske u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu od 2014. godine razvijeni su preddiplomski sveučilišni studiji Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, a od ove godine uspostavljen je novi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu za potrebe Hrvatske ratne mornarice. Za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva razvijen je sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Aeronautika – smjer vojni pilot. 

Značajna novost u razvoju vojnog obrazovanja jest uspostava programa razmjene Erasmus i Emilyo, kojim su kadeti dobili mogućnost studija na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji i na Royal Military Academy u Belgiji te u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Poljskoj. 
U uvodnom obraćanju ministar Krstičević je istaknuo kako je Hrvatska vojska već na samom svom početku prepoznala potrebu i važnost stručnih znanja i vještina, kao i nužnost provedbe sustavnog obrazovnog procesa kako bi stvorila najspremnije i najsposobnije vojnike, dočasnike i časnika. "Kako bi bili u mogućnosti adekvatno odgovoriti svim potencijalnim prijetnjama, nužno je prije svega imati stručan i obrazovan kadar s obzirom na to da je čovjek temelj i središte svakog jakog i učinkovitog sustava", rekao je ministar Krstičević poručivši: "Hrvatska vojska treba obrazovanog časnika 21. stoljeća".

Čestitavši rektoru Borasu na 350. obljetnici Sveučilišta u Zagrebu ministar Krstičević je podsjetio na suradnju Hrvatskog vojnog učilišta s akademskom zajednicom koja potječe od Domovinskog rata: "Povezivanje Hrvatskog vojnog učilišta sa sveučilišnom zajednicom dio je transformacije sustava vojnog školovanja te je iznimno važan za daljnji razvoj obrazovanja, kako za potrebe Hrvatske vojske, tako i cjelokupnog sustava domovinske sigurnosti".
Suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu i Splitu pohvalio je načelnik GS OS RH general Šundov rekavši kako mladi kadeti imaju mogućnost kvalitetnog obrazovanja u suradnji sa sveučilištima: "Uvjeren sam da će se ova uspješna suradnja sveučilišta i MORH-a i Oružanih snaga ispuniti naša očekivanja i proširiti i na druge oblike suradnje".
Tom prigodom zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general-bojnik Mate Pađen prezentirao je buduće planove Hrvatskog vojnog učilišta te budući razvoj Hrvatskog vojnog učilišta. "Daljnjim razvojem Hrvatskog vojnog učilišta omogućit će se daljnja uspostava integriranog modela civilno-vojnog obrazovanja, razvoj interdisciplinarnog polja vojnih znanosti, suradnju znanstvenika i znanstvenih institucija iz više različitih znanstvenih područja, polja i grana te atraktivnost i  konkurentnost vojnih studija u nacionalnom i međunarodnom sustavu obrane", pojasnio je general Pađen.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras još jednom je potvrdio izvrsnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog vojnog učilišta istaknuvši kako je Sveučilište otvoreno za daljnje oblike suradnje. "Hrvatska vojska nositelj je hrvatskog identiteta, a Sveučilišta u Zagrebu i Splitu koja su sinonim za izvrsnost i kvalitetu pružit će punu podršku Hrvatskom vojnom učilištu na putu do transformacije", rekao je rektor Boras. 

O suradnji HVU-a i Sveučilišta u Splitu kroz studijski program Vojno pomorstvo koji je započeo ove akademske godine 2018./19. govorio je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić poručivši: "Hrvatsko vojno učilište i Sveučilište u Splitu učinit će sve što je u njihovoj moći kako bi polaznici dobili najbolja znanja i vještine te kako bi bili na ponos našoj Hrvatskoj."

(izvor: morh.hr, foto MORH/J. Kopi)