Svečano otvoren 1. Međunarodni znanstveni simpozija mladih istraživača glazbe (iSTeM_2018)

Svečano otvorenje 1. Međunarodnog znanstvenog simpozija mladih istraživača glazbe (iSTeM_2018)  održalo se u petak, 7. prosinca u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Simpozij je otvorila prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost, kazavši kako Sveučilište podržava izvrsnost u istraživanjima i obrazovanju u svim područjima, a posebno veseli činjenica što su ovaj skup organizirali mladi istraživači za svoje kolege. Istaknula je važnost angažmana mladih znanstvenika i istraživača, kao važnog preduvjeta za znanstvenu izvrsnost.
- Kroz umrežavanje i međunarodnu suradnju možete unaprijediti vaša istraživanja – poručila je prorektorica Vranješ Markić, poželjevši svim sudionicima simpozija uspješnu razmjenu ideja, znanja i iskustava koje će dovesti do novih znanstvenih spoznaja.

Predsjednica Organizacijskog odbora iSTeM_2018 dr. sc. Jelica Valjalo Kaporelo predstavila je sudionike i program simpozija, kazavši kako će tijekom tri dana trajanja biti održano 28 izlaganja, muzikologa, etnomuzikologa, teoretičara glazbe, glazbenih pedagoga i umjetnika iz čak 11 zemalja. Sudionike očekuje, među ostalim, i predstavljanje dvaju hrvatskih muzikoloških projekata GIDAL - Glazbeni izvori Dalmacije u kontekstu srednjoeuropske i mediteranske glazbene kulture od 18. do 20. stoljeća (HRZZ, 2017.-2021.) - Glazbena baština kroz prošlost, sadašnjost i budućnost i NETMUS19 Umrežavanje glazbom: promjene paradigmi u „dugom 19. stoljeću“ – od Luke Sorkočevića do Franje Ks. Kuhača (HRZZ, 2017. – 2021.) - Rezultati i izazovi. Bit će održan i okrugli stol pod nazivom „Programski koncepti doktorskih studija iz područja glazbe i srodnih studija – iskustva iz Hrvatske i inozemstva“.

Pozdravne riječi su uputili i Marin Kaporelo, ravnatelj Glazbene mladeži Split, prof.dr.sc. Helena Sablić Tomić, dekanica  Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Ivana Viđak Bjedov, voditeljica Odsjeka za kulturu u Gradu Splitu. U glazbenom dijelu programa nastupili su Komorni ansambl "Strune" iz Omiša i Mješoviti zbor Umjetničke akademije u Splitu pod ravnanjem maestra Vlade Sunka.

Ovaj jedinstveni Simpozij u hrvatskom glazbeno-istraživačkom miljeu ima za cilj okupiti i povezati hrvatske i inozemne doktorande i mlade znanstvenike (do pet godina od obrane doktorske disertacije) iz područja muzikologije, etnomuzikologije, teorije glazbe i glazbene pedagogije. Jedan je od dugoročnih ciljeva Simpozija stvoriti platformu za nove znanstvene diskurse s aspekta suvremenih istraživačkih interesa koja će predstavljati prijeko potreban prijelaz od inicijalne do samostalne znanstveničke djelatnosti mladih istraživača, s naglaskom na međusobno umrežavanje i njihovu afirmaciju u međunarodnome znanstveničkom krugu. 

Simpozij organizira Odsjek za glazbenu teoriju i kompoziciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu u suradnji s Doktorskom školom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Glazbenom mladeži Split i Glazbenim institutom "Cantus" iz Beča.

Detaljan program simpozija nalazi se u prilogu.

Vezani dokumenti