Kultura i umjetnost

Otvorena izložba slovenskih slikara Rudija Skočira i Borisa Zaplatila u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“

Samostalna izložba  akademskih slikara  Rudija Skočira (Logatec, Slovenija) i Borisa Zaplatila (Ljubljana, Slovenija) otvorena je u utorak, 16. listopada u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Izložba je nastavak suradnje sa  Galerijom Brešan,  a donosi segment  višegodišnjeg  izložbenog  ciklusa „Svatko na svojoj strani“. 

Izložba se može pogledati do 30. listopada. 

O autorima:  
Rudi Skočir rođen 1951. u Kamnu, Slovenija. Završava srednju školu Georga Vege. Godine 1977. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani gdje je nastavio specijalizaciju u disciplini slikanja kod I. Bernika, K. Meška i S. Polanca. Godine 1996. usavršava se na Cite Internationale des Artes u Parizu. Uz slikarstvo bavi se grafikom i vitrajem, zidnim tehnikama i ilustracijom knjiga za mlade i odrasle. Ilustrirao je oko 53 književna djela i izlagao je na više od stotinu samostalnih te sudjelovao na više od dvjesto skupnih, mnogim likovnim  radionicama i simpozijima. Kao slobodni umjetnik živi i radi u Žibršaku kod Logateca, Slovenija.

Boris Zaplatil rođen je 1957. u Ljubljani, Slovenija. Nakon diplome na ljubljanskoj Visokoj školi dizajna, studira na ALU u Ljubljani, gdje 1982. diplomira slikarstvo  u klasi G. Gnamuša. Dvije godine kasnije na istoj akademiji odrađuje specijalku,  magisterij. Od 1979. sudjeluje na prestižnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu,  uknjiživši osamdesetak samostalnih izložbi. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama među kojima su značajne Beljak, Sinji Vrh, Medana, Cahores, Perugia.  Dobitnik je jedanaest nagrada za svoj rad. Godine 2001. i 2002. umjetnički je voditelj galerije Imprima u Ljubljani. Kao slobodni umjetnik živi i radi u Ljubljani, Slovenija.