Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan nastavnih baza Sveučilišta u Splitu

Dan nastavnih baza Sveučilišta u Splitu, tijekom kojeg su se predstavile brojne suradne ustanove i tvrtke, održan je u petak 20. travnja na Ekonomskom fakultetu. 

Studenti su tako imali priliku bolje upoznati nastavne baze koje im nude mogućnost stručne prakse, odnosno edukaciju u praktičnom dijelu nastave na način da im mentori stručnjaci prenoseći svoje znanje, iskustvo i vještine pomažu teoretska znanja povezati s praksom. Pronalaskom studentske prakse i povezivanjem s poslodavcima, studentima se nude i druge prilike jer stručna praksa u nastavnoj bazi može otvoriti i mogućnost budućeg zaposlenja.

Svečanoj proslavi nazočili su rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović  s prorektorima, Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnost Grada Splita, turski poduzetnik Baybars Altuntaş, članovi Senata, predstavnici nastavnih baza te ostali uzvanici.

- Program nastavnih baza je zapravo otvaranje Sveučilišta prema gospodarstvu kako bismo u sinergiji razvijali transfer znanja i to dvosmjerno. Naime, student u tvrtki gdje obavlja stručnu praksu stječe praktična znanja i vještine, a tvrtke mogu koristiti našu znanstvenu infrastrukturu i u unaprjeđivati svoje poslovne procese. Cilj dualnog obrazovanja je transfer teoretskih znanja u praktična iskustva i nove proizvode – kazao je rektor Anđelinović naglasivši kako je riječ o jedinstvenom programu u Hrvatskoj koji ima svoj pravni okvir u Pravilniku o stručnoj praksi i Pravilniku o nastavnoj bazi, a sve je praćeno sustavom osiguranja kvalitete.

Da je program nastavnih baza važan za sveučilište kazao je u svom pozdravnom govoru i svjetski poznati turski poduzetnik, investitor i promotor start-upova te osnivač i predsjednik Svjetskog foruma poslovnih anđela Baybars Altuntaş.
- Velika je ideja povezati Sveučilište s gospodarstvenicima te omogućiti studentima da svoja znanja primjenjuju u praksi. Tijekom svog obrazovanja nisam imao takvu priliku, a mislim da bi mi itekako koristila – kazao je Altuntaş koji je u okviru Dana nastavnih baza održao predavanje "A road map for University Students: How to launch a business from scratch as a university student“.

Koncept nastavnih baza pohvalio je Mario Negotić, pročelnik Službe za društvene djelatnosti grada Splita kazavši kako Grad svesrdno podržava ovu inicijativu.

Dan nastavnih baza bio je prigoda za nagraditi one najbolje, kako predstavnike suradnih ustanova, tako i studente koji su kod njih uspješno odradili stručnu praksu.

Dobitnici priznanja su:
FINA, na prijedlog Sveučilišta u Splitu
AD Plastik, na prijedlog Ekonomskog fakulteta
Brodosplit d.d, na prijedlog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje
Udruga Sunce, na prijedlog Filozofskog fakulteta
CEMEX Hrvatska, na prijedlog triju sastavnica Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Kemijsko-tehnološkog fakulteta i Sveučilišnog odjela za stručne studije
Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije, na prijedlog Medicinskog fakulteta
Agencija Pasat, na prijedlog Pomorskog fakulteta, a priznanje preuzima voditelj agencije Ino Munitić, 
Klinički bolnički centar Split na prijedlog Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija
Splitska banka na prijedlog Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti
Gradsko kazalište mladih, na prijedlog Umjetničke akademije
Stolnoteniski klub Split, na prijedlog Kineziološkog fakulteta

Nagrađeni studenti:
Antonija Perkušić, studentica Ekonomskog fakulteta, praksu uspješno odradila u tvrtki AD Plastik
Frane Cvitanović i  Kruno Čulina  studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, praksu uspješno odradili u Brodosplitu
Sonja Tomelić i Ela Jurić Duvnjak, studentice Filozofskog fakulteta, praksu uspješno odradile u Udruzi Sunce 
Grga Bilonić, student Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, praksu uspješno odradio u tvrtki Kuzmanić&Šimunović d.o.o
Marko Malada, student Kineziološkog fakulteta, koji je uspješno odradio praksu u HNK Hajduk Split
Roko Glavinović i Sara Ljubičić, studenti Pomorskog fakulteta koji su praksu uspješno odradili u Agenciji Pasat
Marija Stojić, studentica Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, koja je uspješno odradila praksu u KBC Split
Mikela Jozić,  studentica Sveučilišnog odjela za stručne studije koja je praksu uspješno odradila  u tvrtki CEMEX 
Ana-Marija Kovačić, studentica Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti koja je praksu uspješno odradila u Splitskoj banci
Ana Marija Veselčić, studentica Umjetničke akademije koja je praksu uspješno odradila u Gradskom kazalištu mladih

Tijekom svečanosti potpisana su i dva nova ugovora s nastavnim bazama i to tvrtkom „Stabilnost d.o.o“ i Akademskim gimnastičkim klubom "Stellae".

Ustanove, tvrtke i klubovi koji su  se predstavili na štandovima tijekom Dana nastavnih baza: Lag 5, Hotel Lav, Bontech, Cornaro Hotel, Cemex d.d., Sistemi, Udruga Sunce, UHY Savjetovanje, Locastic, Privredna banka Zagreb, Gradsko kazalište mladih Split, Centar „Juraj Bonači“, HZZ –CISOK, Udruga DYXY, Udruga Darovita djeca, EUROHERC Osiguranje d.d., Prirodoslovni muzej Split, tvrtka Tommy, DRACO, HNK Hajduk, AD Plastik, Ženski akademski rukometni klub Split, Brodosplit, agencija „Adriatic.hr“, Mediteranski institut za istraživanje života-MedILS,  Sveučilište u Splitu – Erasmus program, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Agencija za internetski marketing „Seekandhit“, Ritam d.o.o.