Najave i događanja

Svečano obilježena deseta obljetnica PMF-a

Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF)  je u petak, 25. svibnja, proslavio svoj Dan, ujedno desetu obljetnicu utemeljenja fakulteta pod današnjim nazivom, na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća, održanoj u velikom amfiteatru. 

Tom prigodom prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu, kazao je kako je ova sastavnica iznimno važna za splitsku akademsku zajednicu, obzirom da svojim vrhunskim znanstvenim radom značajno pridonosi prepoznatljivosti  i visokoj rangiranosti Sveučilišta. Istaknuo je kako su se useljenjem u novu zgradu otvorile mogućnosti intenzivnijeg znanstveno-istraživačkog rada te kako je u tijeku realizacija velikog infrastrukturnog projekt za opremanje prostora i laboratorija.
Potrebno je uložiti dodatne napore da se razvije transfer tehnologije na gospodarstvo, obzirom da je  jedan od ključnih strateških ciljeva Sveučilišta otvaranje prema gospodarstvenicima, lokalnoj zajednici, ali i prema međunarodnim partnerima – rekao je rektor naglasivši kako PMF-u novom odlukom Senata sada pripada i studij biologije koji će upotpuniti već kvalitetnu ponudu studijskih programa.

U svom izvješću o radu prof. dr. sc. Jasna Puizina, dekanica PMF-a, osvrnula se na povijest Fakulteta, kazavši kako ova ustanova ima svoje korijene već od više pedagoške škole koja je postojala od 1945 godine. Trenutno PMF broji šest odjela i katedru za društveno-humanističke znanosti, iam 21 studijski program, 889 studenata, od čega 600 na predidplomskim, 240 na diplomskim, 36 na doktorskim i 12 koji su upisali programe cjeloživotnog obrazovanja.
U protekloj godini ažurirani su svi studijski programi te je unijet program stručne prakse, donesena je Strategija PMF-a za naredne četiri godine te brojni pravilnici. Odobren je projekt Funkcionalne integracije te Marjan 2020 brdo prošlosti-oaza budućnosti u kojem  je PMF suradnička ustanova. Također je povećan ukupan broj prijava na različite projekte među kojima su dva Centra kompetencija;STem CEKOM i IRI CEKOM – kazala je dekanica Puizina istaknuvši kako se također radi na ukupno 7 znanstveno-istraživačkih projekata, većim dijelom na Odjelu fizike.
Uz stalan rad svih zaposlenika na popularizaciji znanosti, uložen je i veliki trud na motiviranju učenika za studiranje na PMF-u, a u novoj zgradi su od useljenja održane brojne konferencije i seminari, kao i međunarodna ljetna škola.

Dan Fakulteta je bio prigoda i da se dodijele nagrade.

Nagrade za najbolje znanstvenike u pet znanstvenih polja u područjima prirodnih i tehničkih znanosti dodijeljene su temeljem broja znanstvenih radova objavljenih u međunarodnim znanstvenim časopisima indeksiranima u bazi Web of  Science u prethodnoj kalendarskoj godini, uzimajući pritom u obzir čimbenik odjeka te doprinos autora. Također u obzir se uzima i broj znanstveno - istraživačkih projekata na kojima znanstvenik radi.
Nagrađeni su:
Docentica Matilda Šprung - Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno – nastavnom zvanju za područje prirodnih znanosti, polje kemija. 
Docent Petar Stipanović - Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno – nastavnom zvanju za područje prirodnih znanosti, polje fizika.
Redoviti profesor u trajnom zvanju Damir Vukičević - Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno – nastavnom zvanju  za područje prirodnih znanosti, polje matematika. 
Izvanredni profesor Saša Mladenović - Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno – nastavnom zvanju za područje tehničkih znanosti.
Redovita profesorica Jasna Puizina - Nagrada za najboljeg znanstvenika u znanstveno – nastavnom zvanju za područje prirodnih znanosti, polje biologija.

Ovogodišnja dobitnica Nagrade za najboljeg znanstvenika u suradničkom zvanju je Martina Požar.

Odlukom Fakultetskog vijeća Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dobitnici Nagrade za poseban uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima su sljedeći studenti:
Jelena Grbeša - prva godina diplomskog studija Matematika i fizika (obrazloženje – Vladimir Pleština)
Kristina Ćubić - druga godina diplomskog studija Biologija i kemija (obrazloženje – Vladimir Pleština) 
Glorija Odak - druga godina diplomskog studija Fizika, smjer Računarska fizika (obrazloženje – Vladimir Pleština) 
Domagoj Jelić - treća godina preddiplomskog studija Matematika (obrazloženje – Vladimir Pleština) 
Bruna Mimica - treća godina preddiplomskog studija Nutricionizma (obrazloženje – Vladimir Pleština) 

Nagrade za popularizaciju znanosti i Fakulteta dobile su nastavnice dr. sc. Jelena Nakić i Željka Zorić, prof.
Nagrada za osobito zalaganje na poslu pripala je tajnici dekana i službenici protokola Mileni Golem.

Izvanredna profesorica Mirjana Nazor  dobila je pak nagradu za životno djelo, za svoj izniman doprinos kako fakultetu, tako i široj društvenoj zajednici.