Najave i događanja

Svečano proslavljen Dan Sveučilišta u Splitu i 44. obljetnica osnutka

Sveučilište u Splitu je u petak, 15. lipnja, u velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta svečano proslavilo svoj Dan i  44. obljetnicu osnutka.

Uz Senat Sveučilišta u Splitu te ostale članove splitske akademske zajednice i studente svečanosti su nazočili brojni uvaženi gosti – državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr.sc. Tome Antičić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i zamjenica gradonačelnika Grada Splita Jelena Hrgović, nadbiskup splitsko-makarski monsg. Marin Barišić, kapetan bojnog broda  Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, brigadir Željko Dadić, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, prof.dr.sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku i predsjednik Rektorskog zbora, prof.dr.sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr.sc. Snježana Prijić Samardžija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof.dr.sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof.dr.sc. Alfio Barbieri, rektor Sveučilišta u Puli, prof.dr.sc. Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever, prof.dr.sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc.Ivana Čuković Bagić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr.sc Sonja Vila, prorektorica Sveučilišta u Osijeku, izv. prof.dr.sc. Martin Lazar, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku, izv. prof.dr.sc Nebojša Stojčić, prorektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof.dr.sc. Ivo Čolak, prorektor Sveučilišta u Mostaru, prof.dr.sc. Zdenko Klepić, prorektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc.Vesna Dodiković Jurković, zamjenica ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje, alumniji splitskog sveučilišta, kao i članovi konzularnog zbora i veleposlanici, gradonačelnici i načelnici prijateljskih gradova i općina, predstavnici zakonodavne vlasti, ravnatelji, direktori i uposlenici suradničkih institucija na kojima se odvija nastava našeg Sveučilišta, predstavnici znanstvenih, kulturnih i drugih institucija,  političkih stranaka i gospodarstvenici te ovogodišnji laureati i zaslužni studenti.

Prigodne riječi i čestitke Sveučilištu u Splitu uputili su državni tajnik Antičić, predsjednik Rektorskog Zbora profesor Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović, zamjenik župana Luka Brčić te mons. Marin Barišić, a rektor Sveučilišta u Splitu iznio je izvještaj o radu u protekloj godini.

U sklopu programa dodijeljene su nagrade i priznanja. Počasni doktorati dodijeljeni su prof. dr. sc. Michaelu A. Adewumiju sa Penn State Sveučilišta koji nije mogao osobno nazočiti, već se zahvalio video porukom,  te Luki Budaku s Macquarie University iz Australije.

Dan Sveučilišta uvijek je prilika da se prepoznaju posebno vrijedni pojedinci koji su svojim dugogodišnjim radom zadužili Sveučilište i stekli pravo dodjele počasnog zvanja professor emerutus. Ovogodišnji laureat je prof. dr. sc. Matko Marušić, umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta.

Dodijeljena je i  rektorova nagrada za izvrsnost koja se dodjeljuje najboljim studenata Sveučilišta u Splitu a za postignuća u akademskoj godini 2016./2017. i to za izvrsnost, za znanstveni ili umjetnički rad, posebne nagrade za izniman uspjeh u javnom nastupu, djelovanju, sudjelovanju i uspjehu na državnim i  međunarodnim natjecanjima te nagrade za studenta pojedinca/grupu studenata, koji uspješno izvršavaju svoje obveze i ostvare izniman uspjeh u javnom djelovanju i društveno korisnim aktivnostima na Sveučilištu i društvenoj zajednici. Popis nagrađenih u prilogu. 

Također, dodijeljen je i pehar najuspješnijoj sastavnici na UNISPORT sportskim natjecanjima za studente Sveučilišta u Splitu za akademsku godinu 2017./2018., ove godine priznanje je zaslužio Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. 

U glazbenom dijelu programa sudjelovali ansambl za suvremenu glazbu Sveučilišta u Splitu S/UMAS i  Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Silvije Bombardelli“, pod vodstvom Ane Marije Tadin.

 

Vezani dokumenti