Najave i događanja

Kadeti studija Vojno pomorstvo Sveučilišta u Splitu posjetili Viteško alkarsko društvo Sinj

Kadeti studija Vojno pomorstvo Sveučilišta u Splitu posjetili su 24. studenoga Viteško alkarsko društvo Sinj u pratnji kapetana bojnog broda Borisa Kere, voditeljice studija Vojno pomorstvo izv. prof.dr.sc. Merice Slišković te zamjenika voditeljice studija kapetana fregate doc. dr. sc. Luke Mihanovića.

U sklopu posjete, kadeti su obišli Alkarske dvore, Muzej Sinjske alke te Alkarsku ergelu na hipodromu u Sinju. Domaćin posjete bio je alkarski vojvoda Boško Ramljak, inače umirovljeni satnik HV-a, branitelj i invalid Domovinskog rata, koji je kadete upoznao s poviješću i tradicijom te običajima vezanim za Sinjsku Alku, koja je pod zaštitom UNESCO-a kao nematerijalna svjetska baština. Kadeti su tijekom obilaska mogli vidjeti kako je Alka simbol borbe za slobodu i mir, za vjeru i nadu te da slavi čast i poštenje, običaje naših pradjedova, junaštvo i hrabrost.

Kadeti su posjetili i crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske te Franjevački samostan Gospe Sinjske gdje ih je fra Mirko Marić proveo kroz arheološku, numizmatičku i etnografsku zbirku, zbirku crkvenih predmeta te paleontološku zbirku.