Najave i događanja

Održana svečana sjednica 10. obljetnice osnutka Hrvatskoga Cochranea

Svečana sjednica 10. obljetnice osnutka Hrvatskoga Cochranea održana je u petak, 7. prosinca na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Mirna Saraga-Babić, prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta, prof. emeritus Matko Marušić, pokretač osnivanja Cochrane entiteta u Hrvatskoj, prof.dr.sc. Stipan Janković, prof. dr. sc. Ozren Polašek, voditelj Hrvatskog centra za globalno zdravlje, prof. dr. sc. Žarko Alfirević, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišta u Liverpoolu i dugogodišnji urednik Cochrane grupe za trudnoću i majčinstvo, doc. dr. sc. Ljubo Znaor, dr. med., voditelj Odjela  za znanstveni rad, KBC Split, te doc. dr. sc. Irena Zakarija – Grković i dr. sc. Tina Poklepović Peričić, suvoditeljice Hrvatskog Cochranea.

Na sjednici je prezentiran dosadašnji rad, kao i potencijali budućeg djelovanja Hrvatskog Cochranea, jedinog samostalnog Cochrane centra u jugoistočnoj Europi.

Kolika je važnost Cohrane centra, odnosno vidljivost objavljenih radova i unapređenje razvoja znanosti najbolje govori činjenica o izvrsnom rangiranju našeg Sveučilišta. Mi smo ovladali strukom, a upravo je znanost ta koja čini prepoznatljivost. Na tom tragu pokrećemo i novi časopis Sveučilišta zahvaljujući kojem će radovi biti još vidljiviji, a shodno tome sigurno će dati još veću prepoznatljivost – kazao je rektor Ljutić naglasivši kako ni Cohrane centra ni uspjeha našeg Sveučilišta ne bi bilo bez kvalitetnih ljudi koji ulažu iznimne napore te njihov rad treba sustavno podržavati.

U povodu desete obljetnice napisana je i Monografija Hrvatskog Cochranea koja je ovom prigodom i predstavljena.

Hrvatski Cochrane je dio Cochranea, globalne neovisne mreže liječnika, statističara, istraživača i ostalih zdravstvenih djelatnika, kao i udruga pacijenata okupljenih oko jednoga zajedničkog cilja - prevođenja najnovijih i najboljih dostupnih dokaza proizašlih iz visokokvalitetnih znanstvenih istraživanja u jasne odgovore u obliku Cochrane sustavnih pregleda, s ciljem donošenja dobro informiranih, pouzdanih odluka o zdravstvenoj skrbi. Cochrane broji više od 37.000 suradnika iz 130 zemalja koji zajednički sudjeluju u izradi, širenju i olakšavanju dostupnosti Cochrane sustavnih pregleda.