Najave i događanja

Potpisan novi Kolektivni ugovor za znanost i visoko obrazovanje

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je granski kolektivni ugovor za zaposlenike u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je da se ugovor okvirno može podijeliti u dva dijela: dio zaštite koji će omogućiti da mladi znanstvenici imaju vremena za svoj znanstveni rad, kako bi u zadanom vremenu mogli doktorirati, i onaj drugi dio koji se odnosi na materijalna prava, a koji im garantira da će biti osigurani troškovi doktorskog studija.

Istaknula je da je važan segment vraćanja povrata troškova za opremanje doktorskog rada znanstvenika, a što je, podsjetila je, bilo na snazi do 2013. kad je ta mjera ukinuta.

Novi KU od materijalnih prava, između ostaloga, regulira pravo zaposlenika u suradničkom, stručnom i nastavnom zvanju i na radnom mjestu na povrat troškova povezanih s izradom, tiskom i opremom doktorske disertacije u visini do najviše 3500 kuna, a koji se dokazuju računima, kao i pravo na naknadu za odvojeni život od obitelji te prava vezana uz troškove poslijediplomskih doktorskih studija.

Kolektivnim ugovorom se potiče i znanstvena izvrsnost jer se po prvi puta u normi, osim nastavnog, vrednuje i znanstveni rad te rad na projektima.

Novi KU omogućava i fleksibilnu podjelu radnog vremena odnosno neće više biti nužno da je ono pola nastava, pola znanost, a dodatkom KU-a uređuje se i osiguravanje dodatka na plaću za radna mjesta s posebnim uvjetima rada u iznosu 10, 12 ili 15 posto osnovice za izračun plaće u javnim službama (npr. zaposlenici koji rade s opasnim materijalima).

(izvor nszvo)