Sveučilišni sport

Završno predstavljanje znanstvenog projekta "Anaerobni kapaciteti u udaračkim borilačkim sportovima"

Završno predstavljanje znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost u području kineziologije br. 6524, s nazivom "Anaerobic capacities in kicking combact sports – Anaerobni kapaciteti u udaračkim borilačkim sportovima" Kineziološkog fakulteta u Splitu održano je u srijedu, 14. ožujka, na Institutu za kineziologiju. Tom prigodom javnosti je prezentiran i dokumentarni film "KIFST&HRZZ6524“ o samom projektu i njegovoj diseminaciji, projektnom timu,  te ciljevima i postignućima Kineziološkog fakulteta kroz projekt, kao što je osnivanje Instituta za kineziologiju. 
Voditelj projekta izv. prof. dr. sc. Dražen Čular je uvodno istaknuo kako je riječ je o najvećem kineziološkom projektu u Hrvatskoj od osnutka Hrvatske zaklade za znanost. 
- Projekt je povezao je kineziološke, biomedicinske i informatičke znanosti i tehnologije, a znanstveno-istraživački projektni tim bio je sastavljen od devet članova, uz sudjelovanje kolega koje nisu hrvatski državljani. Također, jedan manji broj ispitanika bili su strani državljani, što projektu daje međunarodnu dimenziju. Uzorak je sačinjavalo više od 800 ispitanika, natjecatelja svih dobnih kategorija iz tri udaračka borilačka sporta taekwondoa, karatea i kickboxinga - kazao je voditelj Dražen Čular, kazavši kako je ovo ujedno i najveći znanstveno-istraživački projekt u povijesti splitske kineziologije.
Okupljenima se obratio i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Šimun Anđelinović koji je istaknuo važnost povezivanja struke i znanosti, što je posebno važno i u akreditacijskom postupku. 
- Uvjerenja sam da smo ovim angažmanom i radom na ovom projektu postigli taj spoj potreban za znanstvenu verifikaciju i na taj način stvorili sinergiju prakse i teoretskog rada – zaključio  je rektor Anđelinović.
Dekanica Kineziološkog fakulteta u Splitu prof. dr. sc. Đurđica Miletić ovaj događaj je ocijenila iznimno važnim u promidžbi sportske znanosti.
- Danas smo vidjeli završnu fazu znanstvenog projekta koji ima veliki odjek u međunarodnoj zajednici, među sportskim djelatnicima i sportašima. On je posebno značajan za naš fakultet jer nam u nasljeđe ostavlja Institut za kineziologiju. Po izvješćima europskih eksperata jasno je koliko je spoj sportske znanosti i prakse važan, a Kineziološki fakultet taj spoj do sada nije imao - poručila je Miletić.
U predstavljenom filmu se uz upravu i djelatnike Fakulteta te članove projektnog tima pojavljuju brojne poznate osobe iz područja kineziologije i sporta - Stipe Pletikosa, Ivan Kos, Petar Metličić, Igor Boraska, Toni Tomas, Marko Žaja, Antonio Plazibat, Vedrana Grgin, Vladimir Miholjević… kao i međunarodni znanstvenici Alessandro M. Zagatto iz Brazila, Antonio Dell'Iacono iz Izraela, Johnny Padulo iz Italije, David George Beim iz Kanade, strani studenti na međunarodnoj Erasmus razmjeni i mnogi drugi.
- Iako je projekt službeno završio ovom prezentacijom rezultata i promocijom dokumentarnog filma, njegove vrijednosti sadržane u uspostavi Instituta za kineziologiju i sport, znanstveno istraživačke grupe i laboratorija za primijenjenu fiziologiju, razvoj talenata, sportske sustave i istraživanje utjecaja tjelesne aktivnosti na zdravlje osiguravaju Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji znanstveno-stručne i materijalno-tehničke pretpostavke za dodatno unaprjeđenje vrhunskih sportskih rezultata i promociju važnosti zdravstveno usmjerenog tjelesnog vježbanja za zdravlje - zaključio je Čular.