Održana uvodna konferencija projekta InteRiV, „Internacionalizacija studijskih programa Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu“

Uvodna konferencija projekta InteRiV, „Internacionalizacija studijskih programa Morskog ribarstva i Vojnog pomorstva na Sveučilištu u Splitu“, održana je u utorak, 12. ožujka velikom amfiteatru Zgrade tri fakulteta u Splitu.

- Sveučilište u Splitu snažno podupire i razvija internacionalizaciju, u nastavi, znanosti te kroz razvoj društva i gospodarstva.  Internacionalizacija doprinosi kvaliteti i relevantnosti visokog obrazovanja i posebno je važna u STEM području u kojem nedostaje diplomanata. Stoga je prijavljeno i dobiveno pet projekata internacionalizacije (na PMF-u, MEFST-u, FGAG-u, KTF-u i UNIST-u). Danas predstavljamo projekt kroz koji će se internacionalizirati studiji Vojno pomorstvo i Morsko ribarstvo. Oba studija imaju jasnu orijentaciju na more, koja je i strateška odrednica Sveučilišta u Splitu – u ime Sveučilište u Splitu uvodno je istaknuo prof. dr. sc. Goran Kardum, prorektor za nastavu.

Više o samom projektu kazala je prof. dr. sc. Leandra Vranješ Markić, prorektorica za znanost, istaknuvši kako će razviti, uspostaviti i započeti izvedbu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojnog pomorstva te diplomskog studija Morskog ribarstva na engleskom jeziku što će doprinijeti internacionalizaciji visokog obrazovanja i boljoj integriranosti Republike Hrvatske u Europskoj uniji.
- Također, donijet će poboljšanje kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju povećanjem broja studijskih programa na stranim jezicima i jačanjem kompetencija studenata i osoblja visokih učilišta. Ukupna vrijednost projekta je 1.750.274,03 kune, a trajat će do listopada 2021. godine. Prijavitelj/korisnik projekta je Sveučilište u Splitu, uz partnere Pomorski fakultet u Splitu, Filozofski fakultet u Splitu i Sveučilišna knjižnica u Splitu – istaknula je prorektorica Vranješ Markić. 

Projekt će omogućiti osoblju usavršavanje didaktičko pedagoških kompetencija, IKT i jezičnih vještina te opremanje nastavnom literaturom i tehničkom opremom. Kroz planirane studijske posjete na renomirana europska visoka učilišta, nastavno osoblje će upoznati praksu i resurse uspješnih institucija u tom području. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Više o studiju Vojnog pomorstva govorio je general-bojnik Mate Pađen, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, dok je kapetan fregate, doc. dr. sc. Luka Mihanović predstavio mogućnosti koje očekuju učenike koji se odluče upisati ovaj studij.

Pročelnica Odjela za studije mora izv. prof. dr. sc. Josipa Ferri predstavila je studijski program Morskog ribarstva, a potom su polaznicima podijeljene Potvrde o sudjelovanju na edukaciji „Nastavni proces i kompetencije nastavnika u visokom školstvu“ koja je organizirana u sklopu projekta.

Konferenciji su nazočili brojni uzvanici, među ostalim komodor Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Višnja Mikulić, voditeljica Odsjeka za prosvjetu i tehničku kulturu Grada Splita, predstavnici Hrvatskog vojnog učilišta i Hrvatske ratne mornarice, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i ravnatelji, direktori i uposlenici suradničkih institucija, čelnici sastavnica partnera na projektu izv. prof. dr. sc. Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta i Mirta Matošić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice, ostali čelnici sastavnica Sveučilišta u Splitu, članovi Senata, nastavnici, studenti i zaposlenici Sveučilišta te učenici srednje Pomorske škole i mladi kadeti studija Vojnog pomorstva.