Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
10.11.2023.
Akcija „12 minuta za tri života“ predstavljena na Sveučilištu u Splitu Galerija slika
IMG_2100.JPG IMG_2139.JPG IMG_2150.JPG IMG_2165_2.JPG IMG_2173.JPG IMG_2194.JPG IMG_2223.JPG IMG_2270.JPG

Ciljevi

  • Cilj 3
  • Cilj 10
  • Cilj 17

Vi ste naša budućnost, podržite ovo društvo i razvijajte ga na najbolje moguće načine, a jedan od njih je da pomažemo bolesnima – odaslana je poruka za sve studente Sveučilišta u Splitu s današnje konferencije za medije na kojoj su Sveučilište u Splitu, Gradsko društvo Crvenog križa Split i Zavod za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Split predstavili akciju „12 minuta za tri života“ s ciljem da se mladima približi i osvijesti važnost humanog čina darivanja krvi.

 - Darivanje krvi je plemenita gesta, human čin, a sam koncept darivanja krvi u sebi krije tri bitne odrednice - potrebitost, solidarnost i altruizam. Ljudska krv nema alternativu, a našoj bolnici gravitira jako velik broj ljudi iz regije. Sama ideja solidarnosti je temelj društva, danas spašavamo drugima živote, a već sutra možda i nama bude potreba – kazao je prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor Sveučilišta u Splitu za nastavu, studente i poslovanje, koji je i sam darivatelj krvi. Izrazio je zadovoljstvo što uključivanjem u ovu akciju Sveučilište u Splitu preuzima aktivnu ulogu u društvu te je pozvao studente sa svih sastavnica da daju svoj doprinos, odnosno da činom darivanja krvi pokažu svoju plemenitost i prikupe velik broj pripravaka krvi za KBC Split.

- Akcija ‘12 minuta za tri života’ započela je u ljetnom periodu, kada je najkritičnije razdoblje s nestašicom krvi. U jesenskom i zimskom periodu nastavljamo s akcijom među učenicima i studentima. Na splitskim fakultetima postavit ćemo naš štand na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije za darivanje krvi – ustvrdio je Tomislav Gojo, ravnatelj Crvenog križa Split. Pojasnio je da će kao i na današnjoj akciji svi zainteresirani moći provjeriti mogu li biti darivatelji, na način da im se izmjeri tlak i hemoglobin.

Pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu i pomoćnica ravnatelja KBC-a doc. dr. sc. Slavica Dajak kazala je kako pozdravlja akciju i smatra da je najvažnije ovu problematiku osvijestiti kod mladih.

- Ako se studenti uključe u darivanje možemo očekivati da će idućih desetljeća, dok budu zdravi i aktivni, moći pomagati drugima. Na ovaj način postaju svjesni da o njima ovisi rad cijele naše zajednice, odnosno naših bolnica i pacijenata. Kad smo zdravi moramo misliti na druge – poručila je zamjenica ravnatelja Dajak, pozvavši sve zdrave osobe da daruju krv.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu Jerko Šarić kazao je da je jako važno aktivirati studente po ovom pitanju.

- Mi studenti smo najmasovnija grupa mladih u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja može doprinijeti ovoj akciji, odnosno odazvati se na darivanje krvi. Mislim da je važno uključiti što veći broj mladih, te ćemo nastojati darivanje krvi organizirati sustavno i na fakultetima, jednom mjesečno - kazao je Šarić.

Promotivne akcije, ako ova današnja, održavat će se tijekom čitave akademske godine na sastavnicama splitskog sveučilišta te će biti postavljeni promotivni štandovi na kojima će svi zainteresirani moći provjeriti mogu li biti potencijalni darivatelji. Provjerit će krvni tlak i razinu hemoglobina te u razgovoru s liječnikom i mladim volonterima dobiti odgovore na sva pitanja koja imaju vezano za darivanje krvi.

Samo 12 minuta je potrebno kako bi se spasila 3 života, dođite i provjerite možete li i vi biti darivatelj krvi i tako nekome spasiti život!

Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!