PROGRAM
Otvaranje Festivala održivosti i konferencije “Dalmatinka” Mjesto: A02 u zgradi Tri fakulteta, Ruđera Boškovića 31 Vrijeme: 1. listopada, 2024. (8:30-10:20)
8:30-9:30 - REGISTRACIJA SUDIONIKA PRVE PROGRAMSKE CJELINE
9:30-9:50 - SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA ODRŽIVOSTI I KONFERENCIJE “DALMATINKA” prof. dr. sc. Nikola Koceić-Bilan, prorektor za studente, nastavu i poslovanje, Sveučilište u Splitu prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, izaslanik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu
9:50 - 10:20 - SVEČANO POTPISIVANJE TRIPARTITNOG SPORAZUMA Predstavnici Sveučilišta u Splitu, Sveučilišta u Osijeku i Sveučilišta u Dubrovniku
PRVA PROGRAMSKA CJELINA: “Inspiriramo poljoprivredu, primjeri dobre prakse, mladi, poljoprivreda i mogućnosti”
10:20-10:25 - Danijel Koletić/Apriori World, predsjednik organizacijskoj odbora projekta “Inspiriramo poljoprivredu/Dalmatinka 2024” - riječi dobrodošlice
10:25-10:45 - Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog Sabora
Mediteranska poljoprivreda (ZELENO)
10:45-11:00 - izv. prof. dr. sc. Mario Bjeliš, uvodničar (Mediteranska poljoprivreda, Sveučilište u Splitu)
11:00-11:10 - Katarina Rak (studentica PD Mediteranska poljoprivreda): Proizvodnja grožđa i vina OPG Joško Rak
11:10-11:20- Denis Rubić (Dalmaconsult d.o.o.): Terra Marascae - ekološki uzgoj višnje maraske, trešnje i ljekovitog bilja na mediteranskom kršu
11:20-11:30 - mag. ing. agr. Nikola Škarić (Alumni Mediteranske poljoprivrede): Hortikultura i uređenje krajobraza kao zanimanje budućnosti
11:30-11:55 - PAUZA ZA KAVU
Sveučilišni odjel za studije mora (PLAVO)
11:55-12:10 - doc. dr. sc. Marin Ordulj, uvodničar (Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu)
12:10-12:20 - mag. biol. univ. spec. oecol. mar. Jelena Kurtović Mrčelić (Javna ustanova More i krš Splitsko-dalmatinske županije): Upravljanje morem i morskim resursima s aspekta zaštite prirode i održivog razvoja
12:20-12:30 -dr. sc Tanja Šegvić Bubić (Institut za oceanografiju i ribarstvo): Što je akvakultura i kako može doprinijeti održivoj poljoprivredi
12:30-12:40 - mag. oec. Matija Bumbak (Platforma 22 d.o.o. i Udruga "DIH AGRIHRANA HRVATSKA"): Uzgoj školjkaša uz nove tehnologije, inovacije, međunarodne suradnje, Primjer dobre prakse - Platforma 22 doo
Prehrambena tehnologija i biotehnologija (ŽUTO)
12:40 -12:55 - izv. prof. dr. sc. Danijela Skroza, uvodničar (Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu)
12:55-13:05 - bacc. ing. techn. aliment Božo Vukušić (direktor firme Jurin Dvor d.o.o.): Ekološki uzgoj maslina te ekološka proizvodnja hrane i prirodne kozmetike
13:05-13:15 - dipl. ing. kem. teh. Jagoda Makrić (Grupa Pivac d.o.o.) : Dalmatinski pršut
13:15-13:25 - dipl. ing. kem. teh. Olivera Stričević (direktorica firme Rosmarinus d.o.o.): Ručno rađeni, tradicionalni proizvodi Dalmacije
13:25-13:35 - prof. dr. sc. Vlatka Skokić: “Studij hotelijerstvo i gastronomija, Makarska”
13:35-14:20 - PAUZA ZA RUČAK
14:20-14:35 - REGISTRACIJA SUDIONIKA DRUGE PROGRAMSKE CJELINE
DRUGA PROGRAMSKA CJELINA: “STRATEŠKI KORACI HRVATSKE POLJOPRIVREDE”
14:35-14:40 - Danijel Koletić/Apriori World, predsjednik organizacijskoj odbora projekta “Inspiriramo poljoprivredu/Dalmatinka 2024” - riječi dobrodošlice
14:40-15:25 - Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede: “Pregled hrvatske poljoprivrede”
15:25-15:55 - Robert Črep, načelnik Sektora za savjetovanje i podršku razvoja poslovanja mladih poljoprivrednika: “Projekt: „Pametna poljoprivreda„ financiran iz NPOO Investicije C1.5 R3-I2.”
16:00 - zaključak prof. dr. sc. Borisa Maleš, prorektor za strateško planiranje i upravljanje Sveučilišta u Splitu