Predstavljanje knjige „Najzdravije namirnice svijeta” Georgea Mateljana na Medicinskom fakultetu

Predstavljanje knjige „Najzdravije namirnice svijeta” Georgea Mateljana na Medicinskom fakultetu

Predstavljanje knjige „Najzdravije namirnice svijeta”, autora Georgea Mateljana održat će se u srijedu, 6. veljače, u 18 sati u velikom Amfiteatru Medicinskog fakulteta, Šolatnska 2.  Tom prigodom, knjigu će promovirati prof. dr.  sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, Medicinski fakultet, prof. dr. sc. Tea Bilušić, Kemijsko-tehnološki fakultet, doc. dr. sc. Vedran Poljak, Sveučilišni odjel za studije mora, i Željko Petrović, dipl. ing., Udruga Zdravi grad, urednik hrvatskog izdanja.

Knjiga „The World's Healthiest Food“, drugo izdanje, autora Georgea Mateljana sadrži 1063 stranice, 275 tablica, s više od 500 fotografija i recepata, a podijeljena je u šest cjelina (Dobrobiti najzdravije hrane na svijetu, Način jedenja najzdravije hrane na svijetu- pametni jelovnik, Način kuhanja za održavanje bogatstva nutrijenata, 100 najzdravijih namirnica na svijetu, Namirnice za očuvanje zdravlja, Appendix).

Knjiga predstavlja prošireno i nadopunjeno prvo izdanje objavljeno 2007., prevedeno na hrvatski jezik i tiskano 2008. Iste godine  knjiga je dobila nagradu „Josip Juraj Strossmayer“ za najuspješnija znanstvena djela i izdavački pothvat na hrvatskom jeziku, koju dodjeljuje HAZU.
Ovo obimno djelo, i po kvantiteti i po kvaliteti, predstavlja jedinstveno djelo iz područja nutricionizma. U odnosu na prvo izdanje knjiga je obogaćena s 300 novih recepata kao i 11 novih vrsta hrane i 6 novih biljaka i začina.

U  prilogu se nalaze izvatci iz stručnih recenzija.

 

Vezani dokumenti