Samostalna izložba „Karbon“ slikarice Tee Bičić u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“

Samostalna  izložba „Karbon“ autorice Tee Bičić otvorit će se u srijedu 3. srpnja u 20.30 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, a moći će se razgledati do 22. srpnja. Bit će izloženi slikarski radovi u kombiniranoj tehnici akrila i ugljena na platnu velikih i srednjih formata. Taj je ciklus radova bio izložen ujesen 2017., kao popratni program Venecijanskog bijenala u prostoru Arsenale Docks. Izložbu će, uz nazočnost autorice, predstaviti kustosica Sonja Švec Španjol. Izložba je realizirana uz potporu Grada Splita, a podržava je Ministarstvo kulture.

Iz teksta kataloga kustosice izložbe: 
(…)Tea Bičić za oblikovanje svojih pročišćenih likovnih kompozicija svjesno odabire jedan od najstarijih crtačkih materijala - karbon. Umjetničin rodni kraj obilježila je duga povijest ugljenokopa, te sve pozitivne i negativne konotacije koje ugljen nosi u sebi zabilježene su kao dio kolektivne i individualne memorije u ciklusu "Karbon". Istražujući povijesnu dokumentaciju, otkrivamo kako je od samih početaka pronalaska pravog ugljena na području istočnog dijela Istre sredinom XVIII. stoljeća pa sve do danas "ugljen duboko uronjen u tlo Labinštine, izranja iz njezinih njedara i ostavlja sve dublji trag u njezinoj povijesti, prožimajući sve segmente života". Dualitet koji nosi pojam karbona: strah, neizvjesnost, muka i strepnja s jedne strane, te nada, marljivost i izdržljivost s druge strane, prisutan je i u samim radovima kroz dihotomiju likovnih elemenata: crno-bijelo, svjetlo-tama, prozirno-neprozirno, puno-prazno. Različitost formata unosi dodatnu dinamiku u sâm ciklus te postav izložbe. Radovi većih dimenzija posjeduju snažniji utjecaj boje i naglašeniji ritam linija, dok manji formati nude sažetiju i intimniju priču. Djela variraju od krajnje minimalističkih poput radova "Trag Karbona" i "Black, Karbon & Black again" pa sve do slojevitih i zasićenih djela "Black, White & Šiblje", "White in the evening" i "Bijela kula".(…)

O autorici: 
Tea Bičić rođena je 1979. godine. Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala je slikarstvo na  Accademia di Belle Arti di Venezia, u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je na trideset i pet samostalnih i više od sto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je na nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Predsjednica je HDLU-a Istre i jedna od osnivača Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine voditeljica je programa Gradske galerije Labin. Živi u Istri.

 

Vezani dokumenti