Najave i događanja

Sveučilište u Splitu potpisalo Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora Saveza Europsko Sveučilište mora (SEA-EU)

Delegacija Sveučilišta u Splitu predvođena rektorom prof.dr.sc. Draganom Ljutićem u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji "Inicijativa Europska sveučilišta – Izgradnja sveučilišta budućnosti" u organizaciji Europske komisije, koja okuplja rektore i ministre obrazovanja iz 17 alijansi Inicijative Europskih sveučilišta. Riječ je o događaju kojim će simbolično započeti nova era razvoja područja visokog obrazovanja.
U okviru konferencije Sveučilište u Splitu je kao član saveza Europsko sveučilište mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Brestu, Kielu, Gdanjsku i Malti, u četvrtak, 7. studenog, u Bruxellesu, potpisalo Deklaraciju o osnivanju Upravnog odbora ovog Saveza. Deklaraciju su u ime našeg Sveučilišta potpisali prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, prof. dr. sc. Đurđica Miletić, prorektorica za međunarodnu suradnju, i  Marina Crnjac Žižić, u ime Studentskog zbora, te istovjetni predstavnici nabrojanih sveučilišta saveza SEA-EU, koji zajedno s glavnim koordinatorom čine Upravni odbor. Ovaj svečani događaj simbolično označava početak suradnje partnerskih sveučilišta koji su predvođeni idejom: “Živjeti održivo pored mora, od mora i s morem“ pružili podršku u razvoju područja europskog visokog obrazovanja.

Osnovni ciljevi Saveza su, među ostalim, razvijati najkvalitetnije akademsko, inovativno i poduzetničko okruženje koje promiče izvrsnost u obrazovanju, osposobljavanju i istraživanju u područjima specijalizacija te prenošenja znanja na društvo kroz različite aktivnosti. Ukupno 68 fakulteta uključenih u projekt razvijat će inovativne pedagogije i promovirati najnovije digitalne tehnologije, a više od 120 tisuća studenata dobit će priliku prisustvovati nastavi ili praksi (fizički i virtualno) u jednoj od partnerskih zemalja. Jedan od ciljeva je i stvaranje otvorene baze znanja i otvaranje znanosti prema društvu u kojem živimo, s nadom da će ta dobra praksa u budućnosti nadići granice saveza. 

Na konferenciji "Inicijativa Europska sveučilišta – Izgradnja sveučilišta budućnosti" ministri, predstavnici 17 Europskih sveučilišta, studenti i akademici istraživali su niz tema vezanih za budućnost visokog obrazovanja: potrebe da nova generacija učenika, nastavnika i istraživača pronađe rješenja za suvremene društvene izazove, zatim pripreme mladih za posao i društvo budućnosti, ubrzavanje transformacije europskih visokih učilišta kako bi se osigurala njihova kvaliteta, uključivost i međunarodna konkurentnost. Jedna od vodećih inicijativa u okviru obrazovne strategije budućnosti je upravo Inicijativa Europska sveučilišta, čiji je predstavnik i Sveučilište u Splitu.

U sklopu događaja  organizirane su brojne radionice, rasprave te prezentacije koje će poslužiti kao prostor promišljanja i suradnje u okviru nove obrazovne strategije, čiji je cilj stvaranje europskog obrazovnog prostora do 2025. godine u kojem  učenje, studiranje i istraživanje neće biti sputani granicama. Održana je i informativna sesija o drugom pozivu za podnošenje prijedloga za Inicijativu Europska sveučilišta, koji bi trebao biti pokrenut ove jeseni. Na skupu je uz prof. dr. sc. Blaženku Divjak, ministricu znanosti i obrazovanja RH, sudjelovala delegacija splitskog sveučilišta, rektor prof.dr.sc. Dragan Ljutić, prorektorice prof.dr.sc. Đurđica Miletić i prof.dr.sc. Leandra Vranješ Markić, prorektor prof.dr.sc. Goran Kardum, Ivana Pletković, voditeljica Ureda rektora, te predstavnica studenata Marina Crnjac Žižić.