Najave i događanja

Održana svečana proslava Dana Pravnog fakulteta

Svečana proslava Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu održana je u četvrtak 2. svibnja. Svečanosti su nazočili državni tajnik Ministarstva pravosuđa dr.sc.Kristian Turkalj, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić s prorektorima, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, članovi Senata, predstavnici pravosudnih organa, gosti s drugih pravnih fakulteta te ostali brojni uzvanici.

- Kao institucija Pravni fakultet u Splitu postoji već 58 godina  te je jedna od stožernih sastavnica Sveučilišta. Uloga pravne znanosti u društvu može se usporediti s ulogom medicinske znanosti koja se brine o zdravlju čovjeka posebno i zajednice općenito. Tako se i pravo brine o izgradnji pravnih institucija koje bi trebale regulirati društvene odnose i cjelokupnu zajednicu učiniti  funkcionalnom, naprednom i efikasnom – kazao je dekan izv.prof.dr.sc. Mirko Klarić istaknuvši kako je Fakultet osnovan s ciljem da se bavi istraživanjem i obučavanjem novih mladih generacija.

Da je Pravni fakultet važna i značajna sastavnica splitskog sveučilišta potvrdio je u svom pozdravnom govoru i rektor Ljutić.
- Na našem Sveučilištu potičemo STEM područja, ali isto tako jednaku važnost pridajemo i društvenim i humanističkim znanostima. Smatram da je fakultet s ovako dugom tradicijom znanstvene misli, poput Pravnog fakulteta, itekako značajan i može doprinijeti napretku, ne samo u okviru Sveučilišta, već čitave sredine i društva – poručio je rektor Ljutić čestitavši svim profesorima i studentima obljetnicu Fakulteta.
Čestitkama su se pridružili i župan Blaženko Boban te državni tajnik Kristijan Turkalj.

Svečanost je bila prigoda i za dodjelu priznanja za izvrsnost najboljim studentima te zahvalnica ustanovama s kojima Pravni fakultet ostvaruje uspješnu suradnju.

U okviru svečanosti veliki amfiteteatar Pravnog fakulteta dobio je ime po prof.dr.sc. Antunu Cvitaniću (1920.-2010.), istaknutom znanstveniku povijesti države i prava, o čijem je radu i životnom putu prigodno kazao prof.dr.sc. Željko Radić, prorektor Sveučilišta u Splitu i prvi suradnik profesora Cvitanića.