Najave i događanja

Zajednička izložba autorica  Ljiljane Barković i Tihane Karlović „Iza vidljivog“

Zajednička izložba „Iza vidljivog“ autorica  Ljiljane Barković i Tihane Karlović otvorit će se u petak 21. lipnja s početkom u 20 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Izložbu je moguće pogledati do 2. srpnja, a realizirana je uz potporu Grada Splita i podržana od strane Ministarstva kulture. 
Izložba se bavi osobnim, intimnim prostorom dviju umjetnica. Ljiljana staklom kao materijalom reducira likovni jezik na transparentnost koju lomi te time dopušta materijalu da u interakciji s okolinom stvori nove forme. Njezini objekti od promatrača traže duže promatranje, čime stalnom promjenom kuta gledanja mijenjaju sebe. Tihana se bavi grafikom i umjetničkim knjigama - objektima. U ovom ciklusu quiet blossoming posredstvom motiva cvijeta, kao simbola ženske nježnosti, stvaranja i kreativnosti, istražuje osobna iskustva koje doživljava kao žena. 

Tekstove u katalogu ove splitske izložbe umjetnica s riječkom adresom potpisuje Igor Brešan. O radovima Ljiljane Barković zapisao je: (…) Čega se to šutnjom želi prisjetiti naša umjetnica, kombinirajući sve vrste stakla, ali i drva, pokušavajući ih sljubiti. Nastoji li simbolima i sebe, makar s odmakom, podsjetiti na neke važne trenutke i odluke iz života, zaboraviti posrtanja i još jednom poviti rane koje više i ne peku? Dobro je što se sve danas čini puno jednostavnije, manje okrutno i delikatno. Učini vrijeme svoje… Tehnički pismeniji  za igru s nespojivim ustvrdit će da je oslonjena tek na nasilna, strukturalna difundiranja, ali i termičke, fuzijske učinke. Umjetnica zna što odabrati, kako običnost učiniti artistički vrijednom. Kako joj osigurati dodatnu vrijednost s malo uspomenskog šarma. Zar Cage nije vjerovao slučajnim postupcima, u pogledu  strukture i nepredvidivosti u izvedbi, ali u zadanim mjerama? Baš takvim mi se čini rad Ljiljane Barković, pomalo nepredvidiv, a opet savršeno uredan, geometrijski proračunat. Pokušavam zaviriti u te „prozore“ i protumačiti šutnju s ono malo gorčine koja ipak nije zastrašujuća jer i ona ima, srećom, vijek trajanja.(…) Nadalje, za Tihanu Karlović izdvojio je: (…) Vratimo se ipak konkretnom, alatima i tehnikama iz umjetničke manufakture Tihane Karlović. Njezinim diskretnim intervencijama kistovima, nožićima za rezanje drvoreza i linoreza, raznovrsnim iglama za crtanje i šivanje knjiga, prešama za otiskivanje, kostima za savijanje papira i ravnalima, slijepom tisku… Likovna će je se javnost, moguće, sjetiti po izvedenicama grafičkog postupka moku hanga, tradicionalne tehnike izrade otisaka na drvenoj ploči. Moku znači 'drvo', a hanga bi se moglo prevesti kao 'grafika'. Dade se pročitati kako je drvorez stigao u Japan preko Kine, s budizmom u VI. stoljeću. Čini mi se prihvatljivim da povjesnica određuje okolnosti kumovanja Tihaninoj slici. Zar to nisu svojevrsni Otisci plutajućeg svijeta, vrhunac moku hanga? No čemu lamentiranje oko ciklusa kojemu ne svjedočimo? Japanska estetika umjetnici je bliska i zanimljiva, a njome nastoji protumačiti i ispričati zapadnjačke misli. Zagovara li potpisnica ekološku grafiku? (…) 

Tihana Karlović rođena je 1985. u Rijeci. Diplomirala je integrirani diplomski studij teologije i filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, područnom studiju u Rijeci 2010., ali i studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2011. Poslijediplomski studij završila je 2014. na Akademiji likovnih umjetnosti u Wroclawu, Poljska. Radila je kao asistentica na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Dobitnica je otkupne nagrade žirija W. Kozatsky za grafiku u Beču, stipendije Zaklade Adris, Rektorove nagrade za najboljeg studenta Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci, stipendije Republike Hrvatske za izvrsnost. Priredila je desetak samostalnih i sudjelovala na brojnim skupnim izložbama. Živi i radi u Rijeci i Lokvama.
Ljiljana Barković rođena je 1980. u Rijeci. Slikarstvo je diplomirala 2008. na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani.  Članica je HDLU-a Rijeka od 2013., HDLU-a Istre od 2015. i HDLU-a (HR) od 2018. Bavi se umjetničkim radom u staklu i slikarstvom. Bila je članica umjetničkog savjeta HDLU-a Rijeke 2017. i 2018. Završila je dopunsko psihološko i pedagoško obrazovanje za nastavnike na Filozofskom fakultetu u Rijeci, program koji je potreban za rad s djecom i organizaciju  likovnih radionica. Kao umjetnička voditeljica, od 2014. organizira izložbe u galeriji „Cisterna“, u sklopu Zajednice Talijana Mošćeničke Drage. Radi i kao vanjska suradnica - asistentica na slikarskim kolegijima i kolegiju Staklo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. Živi u Mošćeničkoj Dragi.

Vezani dokumenti