Najave i događanja

Održano svečano potpisivanje Ugovora o radovima na rekonstrukciji zgrada FGAG-a i predstavljanje EU projekta INFRA FGAG

Svečano potpisivanje Ugovora o radovima na rekonstrukciji zgrada Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu i predstavljanje EU projekta INFRA FGAG održano je u srijedu, 19. lipnja, u prostorijama Fakulteta.

- Ovakvi projekti nam pokazuju snagu Sveučilišta jer oni donose dobitak u pogledu prostornog uređenja i suvremene opreme fakulteta, a uz to su iznimno značajni i za čitavu splitsku akademsku i lokalnu zajednicu, kao i za državu u cjelini – istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu kazavši kako će poboljšanje uvjeta imati i veliki utjecaj na kvalitetu studiranja poručivši studentima da uče, napreduju i daju sve od sebe u ispunjavanju svojih obveza jer perspektiva na Sveučilištu postoji.

Izv. prof. dr. sc. Nikša Jajac, dekan FGAG-a, zahvalio se bivšim upravama Fakulteta, koje su bile uključene u pripremu i prijavu ovog projekta, kazavši kako će njegova realizacija biti značajan iskorak Fakulteta u cilju podizanja konkurentnosti i kompetitivnosti naših projekata u europskom znanstveno-istraživačkom prostoru. 
- Bit i srž ovog projekta nije samo uređenje prostora i opremanje 11 novih laboratorija, već reforma organizacijske strukture, odnosnorazvoja i inovacije koje istraživanja, da omogući suradnju s drugim sastavnicama Sveučilišta i drugim sveučilištima diljem Europe – ustvrdio je dekan Jajac, koji je i predstavio projekt INFRA FGAG.

Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG Split) je nositelj projekta „Implementacijom suvremene znanstveno-istraživačke infrastrukture na FGAG do pametne specijalizacije u zelenoj i energetski učinkovitoj gradnji KK.01.1.1.02.0027“ - skraćeni naziv projekta: INFRA FGAG.
Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj; ukupna vrijednost projekta je 84.513.801,36 kn, od kojih se 82.772.609,88 kn financira iz bespovratnih sredstava EU. Trajanje projekta je od 1. lipnja 2018. do 1. siječnja 2021. godine. 
Opći cilj projekta je organizacijskim reustrojem i unaprjeđenjem infrastrukture znanstvenoistraživačkog sektora FGAG-a doprinijeti razvoju znanstveno-istraživačke djelatnosti Sveučilišta u Splitu, te šire lokalne i regionalne zajednice jadranske Hrvatske, s naglaskom na pametnu specijalizaciju u području ekološki prihvatljivih tehnologija, opreme i naprednih materijala te ekološki prihvatljivih prometnih rješenja. 
Provedbom projekta podići će se razina znanstveno-istraživačkih radova, projekata, inovacija i patentnih prijava u područjima zelene i održive gradnje, brige za okoliš te održivog planiranja inteligentnih gradova i transporta.
Projektne aktivnosti:
· Provedba organizacijske reforme
· Rekonstrukcija – dogradnja laboratorija FGAG u Žrnovnici
· Rekonstrukcija postojećih građevina FGAG u Splitu
· Nabavka znanstvene opreme
· Promidžba i vidljivost
· Upravljanje projektom i administracija

Na svečanosti su dekan Jajac i Nikša Čulić, direktor tvrtke ČULIĆ ELEKTRO CENTAR d.o.o. potpisali Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji postojećih građevina FGAG (zgrade A, B i C),  vrijednosti 16.066.645,20 kn bez PDV-a, odnosno 20.083.306,49 kn s PDV-om.