Promocija novog izdanja knjige "Najzdravije namirnice svijeta", jednog od najvažnijih priručnika za zdravu prehranu, održana je u utorak, 25. ožujka u Sveučilišnoj galeriji. Ova sveobuhvatna knjiga autora Georgea Mateljana već godinama služi kao pouzdan vodič svima koji žele poboljšati prehrambene navike i unaprijediti zdravlje, a temelji se na 30-godišnjim istraživanjima autora i njegovog tima znanstvenika s najuglednijih sveučilišta. Rezultati su objavljeni u najboljim časopisima iz područja prehrane i zdravlja te citirani u velikim ''on line'' znanstvenim bazama podataka poput Pub Med, Science Direct, HighWire, Biomed Central i dr.
Knjiga obrađuje sto najzdravijih namirnica iz različitih prehrambenih skupina, pružajući čitateljima konkretne savjete o njihovom odabiru i pripremi. Uz to, uključuje više od 800 brzih i jednostavnih recepata koji čuvaju hranjive vrijednosti hrane te posebno osmišljene planove prehrane koji pridonose mršavljenju, jačanju imuniteta i dugovječnosti.
Moderatorica promocije bila je novinarka Radija Sunce, Andrea Viđak Midžor, koja je istaknula kako je riječ o priručniku koji ne smijete propustiti ako želite razumjeti kako hrana utječe na zdravlje, kako izabrati najbolje sastojke i pripremati obroke koji osiguravaju energiju i vitalnost.
Na početku večeri publiku je pozdravio prof. dr. sc. Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu Sveučilišta u Splitu koji je naglasio kako je vrijednost ove knjige u tome što uspješno povezuje znanstvena istraživanja s primjenom u svakodnevnom životu:
- Napravio je ono što je nama znanstvenicima najteže - približio naše istraživanje običnom čovjeku. Ova knjiga temelji se na više od 10.000 znanstvenih radova i pokazuje kako se teorija može praktično primijeniti - istaknuo je.
Prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman se prisjetila Georgea Mateljana kao iznimno pametnog i pristojnog čovjeka koji je svoje znanje nesebično dijelio:
- Hipokrat je davno rekao da je hrana lijek, a mi se toga još uvijek ne pridržavamo. U obrazovanju, od osnovne škole do fakulteta, gotovo da i nemamo kolegije koji se bave zdravom prehranom. Nadam se da ćemo u budućnosti to promijeniti - kazala je.
Važnost mediteranske prehrane istaknuo je prof. dr. sc. Vedran Poljak podsjetivši kako je UNESCO 2010. godine prepoznao njezinu vrijednost i uvrstio je na popis nematerijalne kulturne baštine:
- Mediteranska prehrana se počela sustavno istraživati nakon što su američki liječnici primijetili veliku populaciju zdravih starijih ljudi na Siciliji tijekom Drugog svjetskog rata. Od tada do danas potvrđeno je da je upravo prehrana ključ dugovječnosti i zdravlja. Osim što se temelji na svježim, prirodnim sastojcima, karakterizira je i način pripreme koji čuva nutritivne vrijednosti hrane. Ključne namirnice uključuju maslinovo ulje, ribu, povrće, mahunarke i orašaste plodove, dok se crveno meso konzumira u umjerenim količinama. Ovakva prehrana ne samo da poboljšava zdravlje srca i krvnih žila, već ima i protuupalna svojstva te pozitivno djeluje na dugovječnost i opće blagostanje. Upravo je ovakva prehrana bila temelj Harvardske piramide prehrane iz 1960-ih godina, koja je postavila znanstvene smjernice za zdravu prehranu i ostala relevantna do danas - objasnio je.
Professor emeritus Frano Barbir je knjigu opisao kao enciklopediju zdrave hrane, naglasivši njezinu znanstvenu utemeljenost:
- Ono što George Mateljan propagira nije dijeta, već stil života. Kad mi treba informacija o nekoj namirnici, ova knjiga mi služi kao vodič: kako je kupiti, kako pripremiti i koji su njezini korisni sastojci - rekao je.
Svoje osobno iskustvo sa zdravom prehranom podijelio je Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti George Mateljan istaknuvši kako ga je bolest potaknula da dublje istraži utjecaj hrane na zdravlje:
- Kad sam obolio, shvatio sam koliko je važno ono što jedemo. Upoznao sam Georgea Mateljana koji mi je rekao: 'Neka hrana bude tvoj lijek'. Ova knjiga pruža upravo to - znanje koje može poboljšati naše zdravlje i kvalitetu života - zaključio je.
Na kraju večeri Helena Trze Jakelić, voditeljica Sveučilišne galerije, izrazila je zadovoljstvo što se promocija knjige održala upravo u ovom prostoru, naglasivši važnost povezivanja znanosti i kulture:
- Galerija je mjesto susreta ideja, umjetnosti i znanosti, a večeras smo svjedočili koliko je važno širiti svijest o zdravoj prehrani i kvaliteti života. Nadamo se da će ova knjiga inspirirati mnoge na promjene - rekla je.
Publika je s velikim zanimanjem pratila izlaganja, a nakon službenog dijela promocije uslijedila su pitanja i rasprava o ulozi prehrane u prevenciji bolesti i održavanju vitalnosti. Posjetitelji su imali priliku razgledati i nabaviti knjigu, a mnogi su iskoristili priliku za razgovor s govornicima i razmjenu iskustava.