Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
26.6.2024.
Otvorena samostalna izložba akademskog kipara Krešimira Katušića Galerija slika
IMG_9097.JPG IMG_9108.JPG IMG_9115.JPG IMG_9116.JPG IMG_9118.JPG IMG_9127.JPG IMG_9134.JPG IMG_9141.JPG IMG_9145.JPG IMG_9147.JPG IMG_9150.JPG IMG_9154.JPG IMG_9159.JPG IMG_9165.JPG IMG_9167.JPG IMG_9171.JPG IMG_9177.JPG IMG_9180.JPG IMG_9183.JPG IMG_9187.JPG

Ciljevi

  • Cilj 11
Samostalna izložba akademskog kipara Krešimira Katušića pod nazivom "Arhé i stanje kompleksne ravnoteže" otvorena je u srijedu 26. lipnja na prvom katu Sveučilišne galerije. O umjetniku je biranim riječima uvodno govorila voditeljica Sveučilišne galerije Helena Trze Jakelić, kazavši, među ostalim, kako je diplomirao pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Mire Vuce te doktorirao na istoj visokoobrazovnoj instituciji, pod mentorstvom akademika Petra Barišića i prof. dr. sc. Žarka Paića. Inače, ovo je Katušiću drugi put da izlaže u Sveučilišnoj galeriji.

- Kako evolucija umjetnosti prati evoluciju društvenih znanosti i znanosti općenito, sve je izglednija pretpostavka da će umjetnost u budućnosti živjeti isključivo kroz suvremenu tehnologiju. Iako se takav scenarij čini vjerojatnim, promatrajući rad Krešimira, i poznavajući njegov opus, primjećujem stanoviti odmak od takvog promišljanja. Naziv njegove izložbe „Arhé i stanje kompleksne ravnoteže“ jasno pokazuje njegovu sklonost prema praiskonskom, onome najdonjem nečega. Arhé je grčka riječ koja simbolizira upravo taj prapočetak, a Krešimir se vraća prvotnom likovnom jeziku i iz njega crpi svoju inspiraciju. Iako bi neki mogli smatrati da je takav pristup anakron, uvjeravam vas da to nipošto nije slučaj. Krešimir je suvremeni autor i to se javno odražava u njegovim radovima - predstavio je umjetnika Katušića i njegove izložene umjetničke radove doc. art. Đani Martinić, pročelnik Odsjeka za kiparstvo Umjetničke akademije u Splitu.

Istaknuo je kako Katušić istražuje pravu vrijednost prvotnog, likovnog jezika kroz svoje stvaralaštvo. 
- Kao što naš verbalni jezik ima svoja pravila, tako i likovni jezik ima svoje zakonitosti u kojima su prožeti ravnoteža, dinamika, volumen, proporcija i ritmika. Krešimir sve te elemente utjelovljuje u svom radu na vrlo suptilan, kreativan i osebujan način. Dok je u znanosti teško napraviti vremenski most od prvog početka do današnjice i budućnosti, u umjetnosti to nije slučaj. Krešimir svojim radom upravo to uspijeva postići, demonstrirajući kako se umjetnost može povezati s vječnim prapočecima, a istodobno ostati suvremena i relevantna - zaključio je Martinić.

Katušić je izrazio zadovoljstvo što opet izlaže u Sveučilišnoj galeriji, zahvalivši Heleni Trze Jakelić  i pohvalivši izlagački program i profesionalnost Galerije. Kazao je kako radovi na izložbi nisu potpisani jer svaki posjetitelj ima svoj doživljaj. Samom tom činjenicom je želio otvoriti dijalog s publikom koju je na kraju izlaganja pozvao da postavi pitanja i podijeli dojmove o izložbi.
- Ja osobno kroz skulpture pokušavam protumačiti svijet i ono što doživljavam i percipiram u svojoj sredini, a ne mora značiti da drugo biće vidi to na isti način. Iako svi prolazimo iste procese i na putu života prolazimo slična iskustva. Izložba je simbolična i zanima me ono što je svevremensko, ono što nadilazi nešto što je moda, trenutno i prolazno. Možemo li uz utjecaj tehnologije i dalje ostati ljudi i dalje živjeti svoj život, stjecati iskustva koja su nam potrebna kao ljudskom biću da bi se razvilo? - zapitao se Katušić, rekavši kako se koristi drvom, jer ima svoju energiju i dozvoljava određenu manipulaciju, upravo su i radovi na ovoj splitskoj izložbi napravljeni u hrastu i jasenu. Katušić je kazao kako nastoji stvarati događaje, koji komuniciraju i stvaraju odnos s posjetiteljima.

Posjetitelji će ovu izložbu moći razgledati do 16. srpnja.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!