Studenti prve godine diplomskog studija Agronomija Mediterana proveli su zanimljiv nastavni dan u okviru kolegija Kemija, senzorika i mikrobiologija vina. Naime, u četvrtak, 9. siječnja imali su priliku posjetiti čak dvije nastavne baze na području Trilja - CEKOM 3ILJ u gospodarskoj zoni i Vinariju Krolo u Strmendolcu. U laboratoriju CEKOM-a studenti su imali priliku odraditi vježbe iz navedenog kolegija, koje su držali predavači na studiju Marko Šuste i Tomislav Svalina, te stručnjaci iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
- Kemija vina je istraživanje kemijskog sastava vina, što je jako važno u samoj proizvodnji. Senzorika se nastavlja na kemiju vina, a ona je na kraju i najbitnija za krajnjeg potrošača vina. Jedno bez drugog, uz mikrobiologiju, ne ide, odnosno nema kvalitetnog, zdravog i stabilnog vina - kazao je predavač Šuste. Istaknuo je kako je proizvodnja hrane, odnosno poljoprivreda, osnova svakog društva te stoga nema alternativu i mora biti jedan od glavnih pokretača gospodarskog razvoja društva.
Prilikom posjeta vinariji Krolo, vlasnik Dražan Krolo je studente upoznao sa sustavima i tehnologijama proizvodnje iz područja vinogradarstva i vinarstva, s tradicijom uzgoja vinove loze i prerade vina toga područja.