Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
5.2.2024.
Rad na SEA-EU združenim studijima u punom zamahu

Ciljevi

  • Cilj 4
  • Cilj 17
Tijekom protekla dva tjedna na Sveučilištu u Splitu održana su dva važna događanja - sastanak SEA-EU akademskog odbora za združeni doktorski studij „Marine and Maritime Sciences and Technologies“, 25. i 26. siječnja te sastanak eksperata za združeni diplomski studij MIPMAL (Master in Port Management and Logistics) 30. i 31. siječnja.

I jednoj i drugoj skupini eksperata sa SEA-EU partnerskih Sveučilišta bila je ovo izvrsna prilika da i uživo zajednički rade na kreiranju novih SEA-EU združenih studijskih programa, ispisujući na taj način novu stranicu europskog obrazovanja.

Naime, u okviru zadatka 2.4 projekta SEA-EU for all predviđeno je osnivanje međusveučilišnog kampusa na kojem studenti mogu sudjelovati u združenim, interdisciplinarnim i inovativnim studijskim programima na svim razinama obrazovanja.

Riječ je zapravo o studijskim programima čije je osmišljavanje započelo još tijekom prve faze provedbe projekta Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), a u drugoj fazi pretvoreno je u jednu od ključnih projektnih aktivnosti.
Stvaranjem i implementacijom združenog prijediplomskog studija „Sustainable Blue Economy“ koordinira Sveučilište u Cádizu, združeni diplomski studij „Sustainable Management of Organisations“ osmišljen je u okviru projekta TURQUOOOISE, a u njemu sudjeluje pet SEA-EU partnerskih Sveučilišta pod vodstvom Sveučilišta u Brestu. Projekt TURQUOOOISE financiran je u okviru aktivnosti Erasmus Mundus Design Measures te je završen prošlog mjeseca.

Stručnjaci koji rade na izradi združenog diplomskog studija naslova „Port Management and Logistics“ uz online sastanke imali su priliku sudjelovati i fizičkim sastancima (Algeciras, Gdansk) od kojih je zadnji održan upravo u Splitu. Tijekom dvodnevnog boravka članovi ekspertne skupine posjetili su urede Lučke uprave te sjeverni (teretni) dio luke Split. S predstavnicima luke dogovorene su suradnje sa SEA-EU partnerskim sveučilištima u vidu ponude stručne prakse studentima MIPMAL studijskog programa.

Drugi dan obilježen je radionicom na Pomorskom fakultetu tijekom koje su sudionici detaljno osmišljavali program združenih studija, ali i posjetili Planetarij te nautičke simulatore.
SEA-EU združeni doktorski studij „Marine and Maritime Sciences and Technologies“ posljednji je od četiri združena SEA-EU studijska programa u čijem stvaranju i implementaciji sudjeluje 5 partnerskih sveučilišta pod vodstvom Sveučilišta u Splitu. Sastanak eksperata za združeni doktorski studij po drugi put je održan na Pomorskom fakultetu u Splitu, a tijekom dva dana, sudionici akademskog odbora SEA-EU Joint PhD Academic Committee-ja donosili su završne odluke koje će odrediti izgled i način izvođenja ovog inovativnog programa u čijem stvaranju i izvođenju u jednakom obujmu sudjeluju svi uključeni partneri, a koji će studentima ponuditi napredna znanja, vještine i kompetencije na području održivosti mora i oceana, njihovih resursa te s njima povezanih usluga. 

Rad na združenim studijskim programima aktivno će se nastaviti narednih mjeseci pripremom dokumentacije potrebne za akreditiranje navedenih programa, s namjerom da njihovo izvođenje započne u akademskoj godini 2025./2026.
Svima uključenima želimo puno sreće i uspjeha u stvaranju ove zanimljive obrazovne ponude!


 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!