Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
11.5.2024.
Studenti Cambridgea i studentice Oxforda popeli su se na najvišu stepenicu postolja Regate sveti Duje Galerija slika
regata (1).jpg regata (2).jpg regata (3).jpg regata (4).jpg regata (5).jpg regata (6).jpg regata (7).jpg regata (8).jpg regata (9).jpg regata (10).jpg regata (11).jpg regata (12).jpg regata (13).jpg regata (14).jpg regata (15).jpg regata (16).jpg regata (17).jpg regata (18).jpg regata (19).jpg regata (20).jpg regata (21).jpg regata (22).jpg regata (23).jpg regata (24).jpg regata (25).jpg

Ciljevi

  • Cilj 3
U spinutskom akvatoriju, pred Hrvatskim veslačkim klubom Gusar, danas je i službeno započela 22. međunarodna veslačka regata sveti Duje. Tradicionalno, svi su okupljeni na Gusarevom pontonu uživali u studentskom spektaklu 22 osmerca, među kojima su pobjedu odnijeli studenti Cambridgea i studentice Oxforda.

Regati je nazočio i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta Tonći Glavina.

- Tradicija koja traje od 1825. godine, odnosno 22 godine od kada je obnovljena, siguran sam da je značajno doprinjela tome da Split i Hrvatski akademski sportski savez, sa Sveučilištem u Splitu, dobiju organizaciju Europskih sveučilišnih igara 2028. godine. Siguran sam da ćemo se i tu pokazati kao ponosna nacija puna sporta, sportaša i da ćemo zajedno sa sveučilištem pokazati naš puni potencijal! - ustvrdio je Glavina.

- Ove godine, mislim da u sportskom i natjecateljskom pogledu imamo najjače ekipe; 12 je muških ekipa među kojima su, ne samo Oxford i Cambridge, već i europski prvaci EUSA sveučilišnog prvenstva prošle godine. Sretni smo da su došli iz Estonije, s Tartu sveučilišta. Svojom srebrnom medaljom su još proširili kvalitetu ovog finala. Osim toga, poslužilo nas je i vrijeme, tako da ovdje danas zaista i regata i veslanje i Split bliješte - istaknuo je zlatni olimpijac i Sydneya Luka Grubor, član organizacijskog odbora Regate Sveti Duje, ali i dio trenerske postave Hrvatskog veslačkog kluba Gusar.

U ženskoj konkurenciji svoje mjesto izborile su dvije posade studentica Sveučilišta u Zagrebu (UNIZG, PMF), Jagielloniana, Splita, Oxforda i Cambridgea. 

U finalu A u konkurenciji studentica na kraju se zlatom okitilo englesko Sveučilište Oxford, cure s Cambridgea su bile srebrene, dok su studentice Sveučilišta u Zagrebu osvojile jedinu hrvatsku medalju na ovogodišnjoj Regati sveti Duje.

Nakon kvalifikacijskih utrka, finale u konkurenciji studenata izborile su posade Cambridgea, Oxforda, Imperiala, Tartua i Aachena te domaćina Sveučilišta u Splitu. U muškom finalu A bilo je puno više iznenađenja i svaki je metar odlučivao.

Najbolji su ove godine bili studenti Cambridgea, a iza njih su se smjestili aktualni europski sveučilišni prvaci sa Sveučilišta Tartu (Estonija), dok je broncu osvojio Imperial College, koji je u „foto finishu“ pobijedio studente Oxforda. U posljednjih 19 godina, od kada ekipe Oxforda i Cambridgea nastupaju na ovoj regati, ovo je tek treći put da obje ekipe nisu bile među tri prvoplasirane, što potvrđuje snagu konkurencije Regate sveti Duje.

Regata sveti Duje na rasporedu je i sutra, na starom mjestu - odmah pored Dioklecijanove palače, a vesla će na splitskoj Rivi ukrstiti legende Oxforda, Cambridgea i Splita. Utrka legendi na rasporedu je u 11 sati, a Splićanke i Splićani imaju priliku uživati u još jednom sjajnom događaju.
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!