Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
7.6.2024.
Svečano proslavljen Dan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Galerija slika
IMG_8842.JPG IMG_8846.JPG IMG_8855.JPG IMG_8858.JPG IMG_8865.JPG IMG_8882.JPG IMG_8889.JPG IMG_8903.JPG IMG_8914.JPG IMG_8916.JPG IMG_8950.JPG
Svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća u petak, 7. lipnja, prigodno je obilježen Dan Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje (FESB) i proslavljena 64. obljetnica osnutka ove sastavnice splitskog sveučilišta.

U ime Sveučilišta i rektora prof. dr. sc. Dragana Ljutića sve najbolje u radu FESB-u je poželio prorektor za međunarodnu suradnju i suradnju s lokalnom zajednicom prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dok se u ime Grada Splita i gradonačelnika prigodno obratio prof. emer. dr. sc. Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća.

U svom izvješću prof. dr. sc. Branimir Lela čestitao je novim doktorima znanosti koji su doktorirali na nekom od poslijediplomskih studija Fakulteta, posebno se osvrnuvši na pet asistenata Fakulteta, kojih je u protekloj godini bilo 5. Naglasio je kako je zaposlenih ukupno 243, od toga 157 nastavnog osoblja, a 125 doktora znanosti.  Isto tako, dekan Lela je uputio čestitke svim zaposlenicima Fakulteta koji su bili nagrađeni u protekloj godini, a to su prof. dr. sc. Dragan Poljak, prof. dr. sc. Sandro Nižetić, dok je uz njih dvojicu i prof. dr. sc. Frano Barbir na listi 2 posto najutjecajnijih znanstvenika u svjetskoj znanosti.  
S ponosom je istaknuta činjenica da je čak 70 posto radova FESB-ovih znanstvenika u prošloj godini objavljena u časopisima Q1 i Q2, odnosno onima s najvišim faktorom odjeka. Niz je projekata koji se odvijaju na Fakultetu, njih 21 međunarodnih (FESB je nositelj njih 6), te 6 HRZZ projekata. U protekloj godini na FESB-u se odvijao čitav niz znanstvenih i stručnih konferencija, kao i aktivnosti koje su imale za cilj popularizaciju znatnosti, a Fakultet je posjetilo preko 400 učenika. 

Što se tiče studenata, u akademskoj godini 2023./2024. ukupno je upisano 2.182 studenta, najviše na prijediplomskoj razini, dok je studenata koji su u akademskoj godini 2022./2023. završilo studij bilo 454.  Dekan je posebno istaknuo uspjehe studentskih udruga DUPM i FESB Racing te izvrsne nastupe studenata na sportskim natjecanjima.

Na Danu Fakulteta dodijeljena su priznanja i nagrade.

Dekanova nagrada za akademsku godinu 2023./2024. dodjeljuje se Roku Crnčeviću, Kaji Kljakoviću Gašpiću, Nikolini Jurilj, Arniru Novaku, Luki Kranjcu, Mateju Vuki, Josipu Cikojeviću, Ivanu Bekavcu, Luki Smiljiću.

Prvi put se u spomen na prerano preminulog profesora i dekana Fakulteta dodijelila nagrada za najbolji diplomski rad ”Srdjan Podrug” obranjen u akademskoj godini 2022./2023. Ovom nagradom se želi odati priznanje diplomiranim studentima Fakulteta koji su svojim diplomskim radovima unaprijedili nastavnu, znanstvenu i stručnu djelatnost Fakulteta te postigli izvrsnost koja je poticajna i inspirativna za druge studente.
Nagrada „Srdjan Podrug“ za najbolji diplomski rad obranjen u akademskoj godini 2022./2023. dodjeljuje se Ivi Vasiljeviću za diplomski rad pod naslovom „Artificial intelligence-based control of autonomous vehicles in simulation“ izrađen pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Josipa Musića, te Dariju Vranješu za diplomski rad pod naslovom „Akustični sporedno kanalni i ostali napadi na tipkovnicu korištenjem tehnika strojnog učenja“ izrađen pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Tonija Perkovića.

Zahvalnica se dodjeljuje III. gimnaziji u Splitu kao školi iz koje je 56 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a, Elektrotehničkoj školi u Splitu kao školi iz koje je 45 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a, V. gimnaziji Vladimir Nazor iz Splita kao školi iz koje je 27 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a te IV. gimnaziji Marko Marulić u Splitu kao školi iz koje je 19 bivših maturanata u ak. god. 2022./23. završilo jedan od studijskih programa FESB-a.

Zahvalnicu je dobila i tvrtka Ericsson Nikola Tesla, koja je u protekloj godini zaposlila značajan broj studenata koji su završili neki od studijskih programa Fakulteta.

Fakultet je zahvalio i svojim umirovljenim djelatnicima za sav doprinos koji su tijekom svog radnog vijeka dali njegovu rastu i razvoju, te su priznanja dobili prof. emer. dr. sc. Željko Domazet, doc. dr. sc. Neda Grulović Plavljanić, prof. emer. dr. sc. Željan Lozina, Ivica Penga i prof. dr. sc. Dražen Živković.

U glazbenom dijelu, Gradski zbor „Brodosplit“ je praizveo himnu Fakulteta, neka nam FESB živi vječno!
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!