Zatvori
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja
27.6.2024.
Uspješno je završeno peto izdanje međunarodnog sveučilišnog natjecanja STup!2024 Galerija slika
stup1.jpg stup2.jpg stup3.jpg stup4.jpg stup5.jpg stup7.jpg stup8.jpg stup9.jpg stup10.jpg
Split je i ove godine bio globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva tokom petog izdanja međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja STup!2024. Ove godine u natjecanje je ušlo 28 odabranih startupa iz 18 država. Svi oni okupili su se 20. lipnja na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu kako bi pred žirijem prezentirali svoje startupe i izborili ulazak u finale 21. srpnja.
 
STup!2024 natjecanje je organzirano u suradnji s University Green Digital HUB te uz potporu Grada Splita, alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, (HAMAG BICRO).
 
Na početku ovog dvodnevnog natjecanja sudionicima su se, u ime organizatora i partnera, obratili dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc. Vinko Muštra, zamjenik gradonačelnika grada Splita Antonio Kuzmanić, voditeljica Područnog ureda za Srednju i Južnu Dalmaciju HBOR-a Marina Jurašin, te predstavnica Područnog ureda HAMAG BICRO-a Ina Despotović.
 
Uz stručno moderiranje voditelja Pinije Poljaković i Michaela Freera, prvog dana natjecanja svih 28 startupa (u četiri kategorije) prezentiralo je svoje ideje pred stručnim žirijem. Natjecatelji su imali pet minuta za prezentaciju ideje, nakon čega su uslijedila pitanja stručnog žirija. Svaka kategorija imala je po četiri suca koji su se razlikovali od kategorije do kategorije.
 
Uz natjecateljski dio, program je uključivao i različita predavanja. Alexander Bernhard (Impact Hub) obradio je temu "How to be an Impact Entrepreneur". Panel pod nazivom “The Role of Universities in Supporting Local Startup Ecosystems” održan je pod vodstvom prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju Ekonomskog fakulteta, Maje Ćukušić. Panelisti su bili predstavnici s četiri sveučilišta: Carole Osmond i Kimberley Waechtler (University of Brest, Francuska), Ana Milićević (University of Belgrade, Srbija), Sofia Martinez (University of Malaga, Španjolska) i Kristina Ćorić (Stuttgart Media University, Njemačka). Drugog dana, predavanje je održao Rafael Ventura (UMA) na temu "What would Maslow say to the Startup CEO".
 
 
Nakon završenog natjecateljskog dijela, žiri je donio tešku odluku o tome kojih dvanaest startupa prolazi u sutrašnje finale. Iz svake kategorije u finale su prošla tri startupa, a to su: Dokumeto, VeriTag, Journo, Moveably, StudyBridge, Nexus, DELTAsort, GrodiTech, PowerPop, SignVox, Angler i Chamois.
 
 
U drugom danu natjecanja, pred devet članova žirija svoje ideje ponovno je prezentiralo dvanaest najboljih startupa. Svi finalisti bili su dobro pripremljeni te vjerujemo da su nakon prvog dana uložili dodatan trud kako bi svoje prezentacije i ‘pitch deckove’ podigli još jednu stepenicu više.
 
Pobjedu i nagradu 'Najboljeg sveučilišnog startupa 2024' odnio je startup DELTAsort sa Sveučilišta u Zagrebu. Drugo mjesto osvojio je startup SIGNVOX, koji su ujedno i predstavnici našeg Sveučilišta u Splitu, dok je treće mjesto pripalo timu MOVEABLY sa Sveučilišta u Beogradu. Pobjednici su podijelil  nagradni novčani fond u iznosu od 3,500€.
Osim nagradnog novčanog fonda, najbolji startup dobiva i izravno sudjelovanje na poznatoj konferenciji TechBBQ.
 
Posebnu Infobip Startup Award osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka. Prvo mjesto osvojio je tim MOVEABLY (Sveučilište u Beogradu) i 7.500,00€ za korištenje Infobipove komunikacijske tehnologije, drugoplasirani DORI (Sveučilište u Malagi) je osigurao 5,000€, a trećeplasirani StudyBridge (Sveučilište u Madridu i Sveučilište u Amsterdamu) 2,500€.
 
Osim vrijednih nagrada, vrijedi istaknuti i da su potporu organizaciji dali i  tvrtka Ledo koja je osigurala svoje proizvode za sudionike.
Posebne zahvale idu i Split Tech City-u koji je kao medijski partner cijelo vrijeme izvještavao uživo sa samog natjecanja.
 
Imali smo priliku pitati pobjednika Petra Slavičeka, suosnivača startupa DELTAsort, o dojmovima s natjecanja.
 
“- STup! nam je iznova potvrdio vrijednost predstavljanja naše ideje pred stručnjacima i drugim mladim ljudima koji grade svoje ideje. Organizacija natjecanja bila je stvarno izvrsna: svidjelo mi se strogo držanje satnice koje je osiguralo jednake uvjete za sve natjecatelje, te vrijedne nagrade koje će nam sigurno pomoći u daljnjem razvoju našeg rješenja. Za nas je najbolji dio STup!a bila prilika da svoju ideju predstavimo međunarodnom žiriju i dobijemo drugačiju perspektivu za razvoj našeg rješenja. Zahvalni smo žiriju što je nagradio našu ideju, a možda još više na savjetima i kontaktima koje smo razmijenili što s članovima žirija, što s drugim natjecateljima i stručnjacima iz publike.”
 
Stup!2024 se ove godine odvio kao dio projekta University Green Digital HUB, sufinanciranog iz sredstava programa Erasmus+. Glavni cilj projekta je jačanje digitalnih, zelenih i poduzetničkih vještina studenata, sveučilišnih startupa i sveučilišnih djelatnika te jačanje kapaciteta ustanova visokog obrazovanja u području podučavanja za digitalnu i zelenu tranziciju.
 
 
 
Sve novostiSljedeća

Imate pitanje? Tu smo!