Započeo s radom prvi veliki teleskop CTA opservatorija čijoj je izgradnji doprinjela grupa fizičara s FESB-a

Dana 10. listopada 2018. Godine, na opservatoriju  Roque de los Muchachos (ORM) svečano je inauguriran teleskop LST-1 (Large Size Telescope) prvi  od planiranih 150  teleskopa koji će biti razmješteni na sjevernom (ORM opservatorij na kanarskom otoku La Palmi)  i južnom opservatoriju (Paranal, Čile).  Ovim činom započeo je dovršetak izgradnje niz teleskopa ovakvog tipa kojeg je pokrenula kolaboracija Cherenkov Telescope Array (CTA) prije desetak godina. Kroz tih desetak godina  definiran je dizajn teleskopa, detaljno proučena fizika koja će se izučavati ovim teleskopima te formirane radne grupe odgovorne za izgradnju pojedinih dijelova teleskopa (zrcala, kamere, noseće konstrukcije, sustava za usmjeravanje teleskopa) i izrasla je u globalnu međunarodnu kolaboraciju koju čine institucije sa svih kontinenata (https://www.cta-observatory.org/)

Teleskopi CTA detektiraju kozmičke gama zrake, dio spektra elektromagnetskog zračenja najviših energija (20 GeV - 300 TeV). Kozmičke gama zrake pri upadu u atmosferu Zemlje apsorbiraju se  na visini od 10 do 15 km   i pri tome proizvode plavičasti kratkotrajni  (par nanosekundi) bljesak svjetlosti kojeg zrcala fokusiraju na brzu i osjetljivu kameru koja uzme sliku tog plavičastog bljeska svjetlosti koji je  nevidljiv golim okom.  Analiznom zapisanih slika određuje se energija i smjer upadne gama zrake i tako u biti uzima slika najsilovitijih procesa u svemiru.  Kad neki izvor emitira gama zrake (fotone čija je  energija stotine  milijardi puta  veća  energije od energije vidljive svjetlosti) očita je potvrda da  se tu odvijaju fizikalni procesi na energijskim skalama koje su nam nedostupne u laboratoriju, u područjima u blizini crnih rupa, neutronskih zvijezda,  … u područjima gdje  su kolosalne gustoće tvari i energije. 

Grupa fizičara s FESB-a (Nikola Godinović, Damir Lelas, Ivica Puljak i Darko Zarić) doprinijela je izgradnji  LST-1 teleskopa kroz svoje zaduženje da dizajnira, razvije i testira sustav za precizno praćenje usmjerenosti  optičke osi teleskopa LST-1. Doktorand Drako Zarić razvio je sve potrebne softverske alate koji omogućuju da se prati položaj optičke osi teleskopa s preciznošću od 5 lučnih sekundi (detekcija pomaka od 0.5 mm na udaljenosti od 20 m)   10 u sekundi tijekom opažanja.  Podaci se  zapisuju podaci zajedno sa snimljenim bljeskovima svjetlosti izazvanim gama zrakama kako bi se kasnije tijekom detaljne analize napravila korekcija snimljenih signal gama zraka.

Svečanoj inauguraciji  (https://www.cta-observatory.org/lst-1_inauguration/) prisustvovalo je oko dvjesto uzvanika, predstavnici  institucija koje su sudjelovale u izgradnji i financijskih agencija koje su osigurale potrebna sredstva,  te je među uzvanicima bio  dekan FESB-a prof. dr. sc. Sven Gotovac  i voditelj hrvatskog tima u CTA kolaboraciji  prof. dr. sc. Nikola Godinović  i prof. dr.sc. Dijana Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

LST teleskop težak je 100 tona, ima zrcalo promjera 23 m, te se može orijentirati u bilo koju točku nebeskog svoda unutar 20 sekundi i kameru od oko 2000 piksela koja može uzeti i do 1000 slika u sekundi.

FESB je postao član CTA kolaboracije 2009. godine i za sve to vrijeme sve uprave FESB-a podržavale su rad  FESB-ove grupe u kolaboraciji CTA odnosno radnoj grupi  koja je u unutar CTA kolaboracije zadužena za dizajn i izgradnju LST-1 teleskopa.