Svečano otvoren 11. međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“

11. međunarodni znanstveno-stručni skup „Hranom do zdravlja“ svečano je otvoren u četvrtak, 18. listopada na Kemijsko-tehnološkom fakultetu. Cilj je ovog dvodnevnog  Skupa, koji se tradicionalno odvija povodom Svjetskog dana hrane, okupiti eminentne stručnjake iz akademske zajednice, stručnjake iz industrije, farmaceute, liječnike i sve druge kojima su u fokusu interesa hrana i utjecaj hrane na zdravlje u brojnim aspektima. 

Skup je otvorio prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, koji je istaknuo važnost hrane u našoj svakodnevnici, odnosno u zdravlju ljudi. 
- Hrana kao lijek je jedan od temelja u liječenju bolesnika, a pravilna prehrana je iznimno bitna u kliničkom liječenju, u čemu bi veliku ulogu imali klinički nutricionisti. Promatrajući s više aspekata prehrambene tehnologije, sigurnosti te blagodati mediteranske prehrane, uvjeren sam da će zaključci s ovog Skupa usmjeriti i našu prehrambenu industriju i naše navike da krenemo u mediteranskom smjeru – kazao je rektor Ljutić.
- Ovaj važan Skup je uvod u proslavu 58. obljetnice Kemijsko-tehnološkog fakulteta, ali  njime obilježavamo i početak izvođenja novog studijskog programa, a riječ je o diplomskom studiju prehrambene tehnologije. Trudimo se razvijati Fakultet u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti, zato je ovaj kongres od izuzetnog značaja jer će i studentima omogućiti da budu u tijeku s najnovijim spoznajama iz područja prehrambene tehnologije – ustvrdio je dekan Jerković, istaknuvši kako je glavni akcent kongresa stavljen na mediteranski način prehrane, odnosno, na maslinovo ulje, vino, ribu i slične proizvode.

Na kongresu, koji se po prvi put održava u Splitu, bit će prezentirano preko 130 radova, a sudjeluje preko 400 istraživača iz 11 europskih zemalja.