Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu doprinosi ispunjenju ovog cilja sudjelovanjem i provedbom brojnih projekata koji za svoj cilj imaju ostvarenje održivih modela poslovanja i unaprjeđenje karijernih mogućnosti.

Obrazovanje
Naši studenti susreću se s brojnim predmetima koji obrađuju teme prava radnika i ekonomskog rada s pravnog aspekta: na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Pravnog fakulteta - Financijsko pravo i pravna znanost, Radno i socijalno pravo, Ekonomska politika, Europsko radno pravo, Međunarodno radno pravo, Poduzetništvo i upravljanje, Sindikalno pravo i dr.

Studenti su na završnoj godini studija imali priliku prijaviti se na natječaj za plaćenu praksu u Uredu za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu te učenje i rad u dinamičnom okruženju. Također su se mogli angažirati u organizaciji aktivnosti Studentskog poduzetničkog inkubatora i naučiti nešto novo iz područja marketinga, projektnog menadžmenta i organizacije događanja te sudjelovati u radu inkubatora kao volonteri. 

Istraživanje
Pravni fakultet u Splitu partner je na projektu Mreža za aktivaciju mladih. Projekt je odobren u sklopu poziva Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unaprjeđivanja uvjeta rada te se njime želi doprinijeti istraživanju položaja i potreba mladih u Hrvatskoj, kao i izradi konkretnih ciljeva koji trebaju biti ispunjeni da bi se osigurala zadovoljavajuća kvaliteta života mladih ljudi. 

Istaknuti projekti
Ekonomske katastrofe: frekvencija, determinante i efekti - projekt je fokusiran na učinke ekonomskih katastrofa na realni sektor gospodarstva.  Projektom se gradi nova baza podataka o ekonomskim katastrofama i analizira učestalost i karakteristike ekonomskih katastrofa po zemljama i u određenom vremenskom razdoblju, istražuju se determinante varijacija u učestalosti, učinci na štednju i međunarodne tokove kapitala te učinci ekonomskih katastrofa na održivi razvoj.

Projektom EBFLA - European Business and Finance Law Academy Ekonomski fakultet pokreće katedru za europske poslovne i financijsko – pravne studije, dok projekt Erasmus60+ ima za cilj pregledati velik broj ponuda visokog obrazovanja za građane u dobi od 60 i više godina u odnosu na pitanja uključenosti i raznolikosti. Projekt također ima za cilj razviti pilot-tečajeve koji pridonose cilju izgradnje inkluzivnih sustava visokog obrazovanja koji sadrže prilagođene ponude građanima starijim od 60 godina. 

Projekt CHIC - kao dio projektnih aktivnosti na Sveučilištu u Splitu integrira nekoliko inicijativa među kojima su SPARK* i Museum of entrepreneurship. Cilj je navedenih inicijativa studente prirodnih i tehničkih znanosti približiti poduzetništvu te im omogućiti ranije prepoznavanje vlastitog karijernog usmjerenja. Dio inicijativa bit će usmjereno i na nastavno osoblje koje će razvijati vještine uvođenja poduzetničkih elemenata u prirodne, tehničke i druge predmete. Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u projektu vodi inicijativu koja ima za cilj poboljšati komunikaciju između dionika u procesu transfera tehnologije i potaknuti suradnju s gospodarstvom.

Digitalni inovacijski centar Bluedih - posluje od 2020. god. i organiziran je oko kontaktnih točaka i centara kompetencija, a uključuje institucije visokog obrazovanja poput sveučilišta i veleučilišta. Bluedih pruža usluge malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru kako bi olakšao procese digitalne transformacije. U sklopu Bluediha provode se dva projekta, projekt BOWI i DIH-WORLD.

Projekt BOWI - financiran iz Horizon2020. usmjeren je na potporu digitalnim inovacijskim centrima te malom i srednjem poduzetništvu. Cilj je projekta uspostaviti suradnje između zrelih te novonastalih digitalnih inovacijskih centara u svrhu pružanja potpore regijama s nedovoljno zastupljenim SAE (Smart Anything Everywhere) i I4MS (ICT Innovation for Manufacturing SMEs) tehnologijama. 

Projekt DIH-WORLD - financiran iz Horizon 2020  ima za cilj ubrzati prihvaćanje naprednih digitalnih tehnologija  europskih proizvodnih malih i srednjih poduzeća kako bi izgradili konkurentske prednosti i dosegnuli globalna tržišta.

Društveni doprinos
Sveučilište u Splitu organiziralo je radionicu na temu "Ljudski potencijali u službi boljih poslovnih rezultata" namijenjenu svima koji žele unaprijediti vlastite komunikacijske vještine, povećati produktivnost te poboljšati timski rad na radnom mjestu, a osobito onima kojima je zbog položaja u tvrtki/organizaciji važno znati oblikovati i prenijeti svoju poruku ili stav te razumijeti druge oko sebe. 

Poslovanje
Zaštita svih zaposlenika osigurna je politikama Sveučilišta: 
Pravilnik o unutarnjem prijavljivanju nepravilnosti
Odluka o imenovanju povjerljive osobe
Politika privatnosti - izjava o privatnosti i sigurnosti podataka
Etički kodeks


Imate pitanje? Tu smo!