Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Navedenom cilju doprinosimo našim istraživanjima i studijskim programima, infrastrukturi i brojnim aktivnostima za podršku poduzetništvu i inovacijama koji su otvoreni našim studentima, znanstvenicima i tvrtkama.

Obrazovanje
Kompetencije iz poduzetništva i inovacija stječu se na brojnim studijskim programima u okviru više sastavnica. Na Ekonomskom fakultetu to su primjerice sveučilišni preddiplomski, diplomski i poslijediplomski specijalistički studij Poslovne ekonomije, stručni studij Menadžment malog poduzeća, sveučilišni poslijediplomski doktorski studij Ekonomije i poslovne ekonomije. Također, postoji niz sveučilišnih studijskih programa orijentiranih na različita područja industrije na Kemijsko-tehnološkom fakultetu: Kemijska tehnologija, smjer Kemijsko inženjerstvo te Prehrambena tehnologija kao i sveučilišni preddiplomski i diplomski studijski programi na Fakultetu elektrotehnike strojarstva i brodogradnje kao što su: Industrijsko inženjerstvo te Brodogradnja. Nadalje, postoji i kolegij Poduzetništvo i transfer tehnologije na poslijediplomskom doktorskom studiju Medicinskog fakulteta u Splitu Translacijska istraživanja u biomedicini - TRIBE.

Sveučilište u Splitu sklopilo je ugovore s 445 nastavnih baza iz sektora farmacije, zdravstva, građevinarstva, proizvodnje, metalurgije, autoindustrije, informacijskih tehnologija, brodogradnje, transporta, itd. Na taj način studenti još tijekom studija ostvaruju izravan dodir s tržištem rada i potencijalnim poslodavcima. 

Projekt Unaprjeđenje i provedba stručne prakse na Sveučilišnom odjelu za stručne studije (SOSS) ima za cilj uspostaviti službe za stručnu praksu čijim bi se djelovanjem unaprijedile usluge potpore studentima, poboljšali modeli stručne prakse, ojačali kapaciteti SOSS-a te razina znanja i vještina studenata. Svrha je projekta unaprijediti postojeće programe, kvalitetu studija i kompetencije studenata potrebne za završavanje studija i izlazak na tržište rada te ojačati suradnju s poslovnim sektorom uključenjem partnera u njegovu implementaciju.

Studentima su raspolaganju i brojne radionice usmjerene na usvajanje novih znanja o poduzetništvu i inovacijama. U okviru projekta Hrvatski centar kompetencija HPC, tijekom 2021. god. održano je 8 besplatnih treninga.

Poduzetnički centar Split zajedno sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom Ekonomskog fakulteta u Splitu, u sklopu projekta Studentski digitalni hub, održao je ciklus radionica i edukacija za studente i mlade. 

Društveni doprinos

Inovacijska podrška za tvrtke
Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu podržava istraživače u procesu zaštite i komercijalizacije intelektualnog vlasništva i tvrtkama pruža podršku u pronalaženju partnera preko Europske poduzetničke mreže. Također, kao prepoznati centar HAMAG-BICRO agencije prati i savjetuje tvrtke u provedbi njihovih projekata dokazivanja inovativnog koncepta. U 2021. god. pružena je podrška 52 tvrtke te je ukupno održano više od 100 sastanaka na organiziranim i suorganiziranim poslovnim susretima. Također, Sveučilište u Splitu koordinator je Bluediha - plavog digitalnog inovacijskog centra u području umjetne inteligencije (eng. artificial intelligence) i računala visokih performansi (eng. high performance computing) kojemu je glavni cilj digitalizacija tvrtki u regiji u području plave i zelene ekonomije s ciljem povećanja njihove kompetitivnosti i inovacijskog potencijala. U 2021. god. Bluedih je započeo provedbu dvaju projekata pružanja potpore digitalizaciji malih i srednjih tvrtki kao što su BOWI - Boosting digital innovation in Europe kojim se pruža potpora u provedbi 5 tehnoloških eksperimenata te DIH-WORLD – kojim se potiču mala i srednja europska proizvodna poduzeća na prihvaćanje naprednih digitalnih tehnologija kako bi izgradili konkurentske prednosti i dosegnuli globalna tržišta.

Ukupna je vrijednost projekata za tvrtke 240.000,00 eura.

Poslovanje

Znanstvena infrastruktura
Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu uspješno je realizirao projekt INFRA. Opći je cilj ovog projekta bio objedinjenim organizacijskim reustrojem i unaprjeđenjem infrastrukture znanstveno-istraživačkog sektora Fakulteta doprinijeti razvoju znanstveno-istraživačke djelatnosti Sveučilišta u Splitu te šire lokalne i regionalne zajednice Jadranske Hrvatske, s naglaskom na pametnu specijalizaciju u području ekološki prihvatljivih tehnologija, opreme i naprednih materijala te ekološki prihvatljivih prometnih rješenja.

Infrastrukturnim uređenjem i optimalnom organizacijom rada nastambe za pokusne životinje koja se nalazi na Medicinskom fakultetu u Splitu omogućio se veći broj znanstvenih istraživanja ovog tipa te su stvoreni uvjeti za znanstveni rad većeg broja inozemnih istraživača u okviru nastambe, odnosno za intenzivniju međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu i stranih znanstveno-istraživačkih institucija. Uz povećani kapacitet nastambe za znanstvena istraživanja, pridonijelo se povećanoj pouzdanosti i ponovljivosti rezultata provedenih istraživanja.

Izradom projektno-tehničke dokumentacije projekta Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu -ZIC (KK.01.1.1.09.0035) i posljedično ishođenja potrebnog akta u gradnji na temelju, stvorit će se preduvjeti za izgradnju buduće zgrade Znanstveno-inovacijskog centra u Splitu. ZIC će predstavljati jedinstvenu cjelinu i planiran je kao nova sastavnica Sveučilišta u Splitu kojom će se centralizirati upravljanje i podrška, okupiti postojeća oprema i resursi, te stvoriti preduvjeti za budući razvoj istraživanja i razvoja inovacija te za podizanje međunarodne konkurentnosti Sveučilišta u Splitu. 

Infrastruktura za poduzetništvo 
Na Sveučilištu u Splitu u okviru projekta EIT CHIC pokrenuta je nova poduzetnička inicijativa SPARK*Nakon dvije godine stanke zbog pandemijskih okolnosti održano je hrvatsko izdanje natjecanja start-upa "Get in the Ring".

Enterprise Europe Network (Europska poduzetnička mreža) pruža potporu i savjet gospodarstvenicima diljem Europe te im pomaže maksimalno iskoristiti mogućnosti Europske unije i jedinstvenog europskog tržišta. Usluge EEN mreže specifično su kreirane za mlade i srednje poduzetnike (MSP), ali su dostupne i poslovnim institucijama, istraživačkim centrima te sveučilištima u cijeloj Europi.

Sveučilište u Splitu partner je u Horizon 2020 projektu Next generation test bed for upscaling of microfluidic devices based on nano-enabled surfaces and membranes - NextGenMicrofluidics. U okviru NextGenMicrofluidics projekta uspostavit će se održivi pružatelj otvorenih inovacija koji nudi usluge za razvoj i proizvodnju inovativnih i jeftinih mikrofluidnih sustava tvrtkama, od start-upa do velikih industrija. U tu svrhu konzorcij udružen u Test Innovation Test Open nudi cjeloviti lanac vrijednosti za razvoj i proizvodnju mikrofluidnih sustava; od dizajna, simulacije, razvoja materijala i biofunkcionalizacije do proizvodnje, kao i osiguranja kvalitete.

Erasmus+ projektom Sustainable development of BLUE economics through higher education and innovation in Western Balkan Countries-BLUEWBC unaprjeđuju se inovacije i poduzetništvo plave ekonomije u sustavu visokog obrazovanja Crne Gore i Albanije. Projekt se bavi obrazovanjem u pomorstvu proširenim na plavo gospodarstvo koje uključuje i kompetencije u pomorskom turizmu i prilagođavanju tržištu, kao i kompetencije u inovacijama i poduzetništvu.

SPINIT inkubator za visoke-tehnologije financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U suradnji s gradom Splitom provodi se i program subvencioniranja start-upa stanara inkubatora. SPINIT inkubator uključen je u projekte Odjela za znanost i inovacije poput projekata: EIT-HEI CHIC, Bluedih, i BOWI. 


Imate pitanje? Tu smo!