Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Obrazovanje
Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu doprinosi cilju sveučilišnim integriranim preddiplomskim i diplomskim studijem Prava, stručnim Upravnim studijem i specijalističkim Upravnim studijem. Na Sveučilišnom odjelu za forenzične znanosti studenti modulom Forenzika i nacionalne sigurnosti na sveučilišnom diplomskom studiju Forenzike stječu kompetencije bitne za sigurnosno djelovanje u gospodarstvu i državnim tijelima. To uključuje i prepoznavanje i suzbijanje organiziranog kriminala i terorizma u međunarodnom djelovanju.

Stručna praksa Društveno-korisno učenje izborni je predmet u više studijskih programa na Sveučilištu u Splitu. Izvodi se u jednoj od nevladinih organizacija društveno-korisnog karaktera. Trenutačno postoji suradnja s 25 nevladinih organizacija u cilju obavljanja stručne prakse društveno-korisnog učenja. Nevladine organizacije uključene u ovaj program u svom radu inkorporiraju različite ciljeve održivog razvoja, ali im je svima zajedničko to što se u svom radu zalažu za održivi razvoj. Sveučilište u Splitu podijelilo je svoja iskustva u provedbi društveno-korisnog učenja s drugim svjetskim sveučilištima. Na temelju navedene prakse Sveučilište je prepoznato kao jedno od najinovativnijih sveučilišta u kategoriji etičkih vrijednosti u međunarodnom rangiranju World's Universities' with real impact. Također, u okviru SEA-EU alijanse osnivamo Center for service learning i dijelimo iskustva s drugim nastavnicima. U cilju povećanja sadržaja vezanih za ciljeve održivog razvoja u svim studijima u alijansi, osnovana je radna skupina za ciljeve održivog razvoja. Osim društveno-korisnim učenjem naši studenti stručnu praksu svake godine odrađuju u više od 400 nastavnih baza koje uključuju tvrtke, javne institucije i udruge. U akad. god. 2020./2021. stručnu praksu u nastavnim bazama uspješno je završilo 1977 studenata.

Istraživanja
Zajedničko razvijanje kapaciteta: Europske mreže civilnih udruga i sveučilišta za globalno učenje o migracijama, sigurnosti i održivom razvoju u međuzavisnom svijetu - InterCap projekt je koji je završio u 2021. god., a osmišljen je s ciljem mijenjanja javne percepcije o (ne)sigurnosti i rizicima, utjecaju na razumijevanje migracija, održivog razvoja te ulozi, odgovornosti i životnih stilova građana EU-a u međusobno ovisnom svijetu. Partneri InterCap-a osigurali su usklađenost i dosljednost u pružanju obrazovanja za razvoj na temu migracija, održivog razvoja i međuzavisnosti u lokalnim i globalnim kontekstima, poboljšali kompetencije obrazovanja za razvoj među civilnim udrugama i sveučilišnim nastavnicima koji rade s budućim nastavnicima i povećali dostupnost kvalitetnog sadržaja i metoda kritičkog obrazovanja za razvoj obrazovanja učitelja.

Projektom MI – jučer, danas, sutra želi se utjecati na rješavanje problema negativnih trendova migracija u RH, posebice iseljavanja mlađe populacije. Znanstvenim istraživanjima definiraju se područja u kojima su utvrđene potrebne društvene promjene nužne za rješavanje navedenog problema te se izrađuju smjernice javnih politika koje će biti upućene Vladi RH kako bi se doprinijelo pokretanje reformi i donošenjenovih mjera u svrhu suzbijanja negativnih trendova migracija i zaposlenosti stanovništva. 

Znanstveni skupovi
Održan je i dvodnevni međunarodni simpozij Hrvatsko-francuski upravnopravni dani na Pravnom fakultetu na kojem su ugledni pravni stručnjaci i znanstvenici iz Hrvatske i Francuske raspravljali o izazovima za sustav pravnih pravila i sloboda povodom pandemije korona virusa i elementarnih nepogoda. 

U skladu s prijedlogom projekta unutar alijanse Europsko Sveučilište mora SEA-EU pokrenut je Opservatorij za migracije i ljudska prava SEA-EU koji okuplja multidisciplinarni tim stručnjaka za migracije, u okviru kojeg se održala online znanstvena konferencija.

Društveni doprinos
Sveučilište u Splitu izrađuje Strategiju razvoja grada Splita do 2030. godine, razvojni dokument kojim se na participativan način žele definirati ciljevi i mjere koje želimo postići u navedenom razdoblju na području grada Splita, a koji je važan segment izgradnje učinkovitih, odgovornih i uključivih institucija. 

Na Pravnom fakultetu djeluje Pravna klinika koja prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći pruža primarnu pravnu pomoć osobama koje za pravnu pomoć imaju opravdani interes te je ne mogu ostvariti iz drugih izvora ili bi ostvarivanje bilo moguće samo uz trošenje sredstava koja su im nužna za vlastito uzdržavanje ili uzdržavanje osoba koje su po zakonu dužne uzdržavati.

Povodom Europskog dana zaštite osobnih podataka Pravni fakultet organizirao je skup Zaštita osobnih podataka u novim uvjetima otvoren za širu javnost s ciljem promicanja svijesti građana o potrebi zaštite osobnih podataka.

Istraživači Sveučilišnog odjela za studije mora sudjelovali su u radnoj skupini za donošenje Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u Republici Hrvatskoj.

Poslovanje
Sveučilište u Splitu doprinosi ovom cilju u svim segmentima svog djelovanja, a posebno donošenjem i provedbom institucijskih politika i dobrim praksama koje su kreirane u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te strategiji razvoja Sveučilišta. 
U 2021. god. započeta je izrada Akcijskog plana za promicanje znanstvenoistraživačke čestitosti i provođenje znanstvenih aktivnosti u skladu s načelima Europskog kodeksa znanstvenoistraživačke čestitosti.


Imate pitanje? Tu smo!