Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Navedeni je cilj u fokusu djelovanja naše alijanse Europsko sveučilište mora SEA-EU čiji je moto Živjeti održivo od mora, pored mora i s morem, što je prepoznato u misiji koju su rektori sveučilišta unutar alijanse potpisali 2019. god. te brojnim aktivnostima koje naše Sveučilište provodi u obrazovanju, istraživanju te radu u zajednici.

Obrazovanje
Korištenje mora i morskih resursa na održiv način te na dobrobit ljudi i morskih ekosustava može se ostvariti sustavnim obrazovanjem. To su prvenstveno studijski programi Sveučilišnog odjela za studije mora: Biologija i tehnologija mora, Ekologija i zaštita mora i Morsko ribarstvo. Osim navedenog, predmeti kao što su Održivi razvoj u priobalju, Kemija i zaštita mora, Zaštita voda, kao i ljetne škole u okviru Interreg projekta FAIRSEA i zajednički predmeti u okviru SEA-EU alijanse dostupni su i studentima naših drugih sastavnica koji na taj način stječu znanja i vještine koje će im pomoći razvijati rješenja i održivo upravljati našim ključnim resursima, morima i vodama.

Istraživanja
Projekt WATERCARE - razvijen je inovativni sustav za praćenje ad-hoc infrastrukture te razvijena studija za poboljšanje planiranja upravljanja morskog sustava. Sustav upozorenja u stvarnom vremenu može identificirati potencijalni rizik fekalne kontaminacije voda za kupanje.

Projekt FAIRSEA omogućio je poboljšanje uvjeta za uvođenje inovativnih pristupa za održivo upravljanje ribarstvom u Jadranskom moru utemeljeno na razmjeni znanja i dijeljenju dobrih praksi među partnerima razvojem integrirane platforme za kvantitativni ekosustavni pristup ribarstvu, koji nadilazi teritorijalne granice te stavlja naglasak na interdisciplinarnost.

Istraživanje koje se provodi u projektu DSOLVE ima za cilj smanjiti plastični otpad i povezane probleme kao što su ghost fishing, makro i mirkoplastika uzrokovane industrijom ribarstva i akvakulture. Cilj je zamjena tradicionalne plastike u ovim sektorima novim biorazgradivim materijalima.

U okviru Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu partner je na projektu Bioprospecting Jadranskog mora koji provodi istraživanja u području biotehnologije mora, a uključuje primjenu bioloških znanja i najsuvremenijih tehnika u istraživanju morskog okoliša i njegovih bioloških komponenti, bilo kao izvora ciljanih biotehnoloških proizvoda i njihove primjene. Projekt je fokusiran na istraživanje i razvoj novih izvora kemijskih spojeva, gena, mikroorganizama, makroorganizama i drugih vrijednih proizvoda iz prirode, istraživanje i razvoj znanja o korištenju i upravljanju biološkim resursima. 

Društveni doprinos
U 2021. god. održano je već tradicionalno natjecanje Ocean Hackathon tijekom kojeg timovi imaju jedinstvenu priliku za razvoj inovativnih ideja koristeći digitalne podatke vezane uz more i obalno područje. Ove godine pobjedu je odnio tim SHELLIFE s Instituta za oceanografiju i ribarstvo i Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje sa sustavom za mjerenje starosti i procjenu utjecaja ekoloških čimbenika na rast komercijalno važnih vrsta školjkaša.

Na Sveučilišnom odjelu za studije mora djeluje neprofitna udruga studenata OCEANUS koja provodi niz projekata usmjerenih na očuvanje i zaštitu prirode i biološke raznolikosti, posebno vezano uz more. Udruga redovito provodi ekološke akcije kao što je ekološka akcija čišćenja podmorja na Šolti


Imate pitanje? Tu smo!