Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Obrazovanje
Nekoliko naših studijskih programa omogućava stjecanje vještina i znanja za očuvanje života na kopnu. Na Kemijsko-tehnološkom fakultetu to su sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Zaštite okoliša te diplomski studij Kemija okoliša, a na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Biologije i kemije te Biologije.

Istraživanja
Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje partner je na projektu FirEUrisk. U okviru projekta razvija se strategija za proširivanje postojećih sustava procjene rizika od požara raslinja, izrađuju se učinkovite mjere za smanjenje trenutačnih uvjeta rizika od požara i prilagođavaju se strategije upravljanja očekivanim budućim klimatskim i društveno ekonomskim promjenama.

Istraživačke grupe za sekundarne metabolite biljaka i određivanje njihove biološke uloge na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu provode izolaciju, identifikaciju i kvantifikaciju hlapljivih sekundarnih metabolita, eteričnih ulja i glikozida aromatičnih mediteranskih biljaka, s posebnim osvrtom na endemske i neistražene mediteranske vrste. Provode se protufitovirusna istraživanja učinka eteričnih ulja, komponenti ulja i drugih bioaktivnih prirodnih spojeva. Osim hrvatskih biljnih vrsta u suradnji s ostalim znanstveno-istraživačkim institucijama istražuju se i druge aromatične vrste mediteranskog područja.

Projekt BioSMe - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala istražuje biljke koje su dobar izvor organskih sumporovih spojeva korištenjem različitih metoda izolacije s ciljem istraživanja bioraznolikosti te određivanja njihove potencijalne uporabe te identificiranjem biljaka kao potencijalnih hiperakumulatora (ne)metala te razumijevanje mehanizama u njihovoj biosintezi.

Projekt FF-IPM temelji se na novom pristupu i razvoju strategija u odnosu na rizik od invazije voćnih muha razvojem i uključenjem novih alata i koncepata u nove sustave podrške pri odlučivanju (DSS - decision support system). Neki od ciljeva projekta su razvoj novih sustava za podršku pri odlučivanju (DSS), pomoć nacionalnim organizacijama za zaštitu bilja (NPPO) u provođenju učinkovitijeg nadzora, te u slučaju introdukcije, raspolaganje mogućnostima predviđanja dinamike populacije voćnih muha u različitim scenarijima unosa štetnog organizma. Osim navedenog cilj projekta je razvoj i potvrda novih optimalnijih prostorno – vremenskih strategija čiji je cilj rani sustav detekcije introdukcije voćnih muha.

Društveni doprinos
Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu otvoren je za sve zainteresirane posjetitelje. Osim toga vrt se koristi za nastavne potrebe studenata biologije, ekologije, farmacije, mediteranske poljoprivrede, za održavanje terenske nastave, za organiziranje različitih skupova i simpozija o mediteranskoj flori. U botaničkom vrtu započelo se i s uzgojem ugroženih i zakonom zaštićenih biljnih vrsta kako bi se na taj način doprinijelo njihovom očuvanju i vraćanju u prirodna staništa. 

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu sudjeluje u radu Centra za istraživanje požara otvorenog prostora. Centar održava mrežni portal protupožarne zaštite Splitsko-dalmatinske županije koji je centralno mjesto s kojeg se pristupa svim modulima informacijskog sustava integralne protupožarne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Poslovanje 
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu sudjeluje u projektu Marjan brdo prošlosti, oaza budućnosti koji vodi Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan. Projekt uključuje Plan revitalizacije botaničkog vrta u čijoj koordinaciji sudjeluje PMF kao upravitelj. Sama revitalizacija obuhvaća sanaciju i obnovu postojećih građevina i staklenika, sanaciju i obnovu šetnica, preuređenje poljske kućice, izgradnju sjenica i uređenje pripadajućeg krajobraza, izvedbu „botaničkih skala" te nabavu i sadnju biljaka.


Imate pitanje? Tu smo!