Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu doprinosi navedenom cilju izvrsnim istraživanjima, edukacijom studenata, podizanjem svijesti te suradnjom sa zajednicom. U misiji alijanse Europsko sveučilište mora SEA-EU prepoznali su opasnosti koja prijete obalnim područjima zbog globalnog zatopljenja i klimatskih promjena te se obvezali na aktivnosti u svim segmentima našeg djelovanja. Više na https://sea-eu.org/mission-statement/.

Obrazovanje
Naši su studenti iznimno važni dionici u borbi protiv klimatskih promjena. Relevantna znanja mogu steći na nekoliko studijskih programa, od onih u prirodnim i tehničkim znanostima pa sve do društvenih i humanističkih. Na sveučilišnom diplomskom studiju Fizike okoliša nekoliko je predmeta povezanih s ovim ciljem: Meteorologija, Klimatski sustav, Ekstremne promjene u okolišu i Atmosfersko onečišćenje. U sklopu studijskih programa Rani i predškolski odgoj i obrazovanje te Učiteljskog studija, tema održivog razvoja obrađuje se s društveno-humanističkog aspekta na predmetima: Utjecaj klimatskih promjena, Čovjek, zdravlje i okoliš, Zaštita okoliša i Odgoj i obrazovanje za održivi razvoj. Značajan je i studijski program Kemijsko-tehnološkog fakulteta Kemijska tehnologija, smjer Zaštita okoliša, osobito predmeti Jedinične operacije u zaštiti okoliša, Održivi razvoj u priobalju, Kemija i zaštita mora, Kataliza u zaštiti okoliša, Elektrokemijske tehnologije u zaštiti okoliša i Održive tehnologije i razvoj.

Istraživanja
U 2021. god. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje započeo je s provedbom projekta Povećanje učinkovitosti, smanjenje štetnih emisija i hibridizacija brodskog energetskog sustava. Svrha je projekta istražiti mogućnosti poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih plinova brodskih energetskih sustava primjenom optimizacije u stvarnom vremenu i inovativnim tehnologijama s fokusom na primjenu vodika i gorivnih članaka (Fuel Cell, FC). Glavni su problemi s kojima se proizvođači brodskih dizelskih motora danas susreću energetska učinkovitost i zaštita okoliša. Kao potencijalno rješenje za smanjenje globalne (CO2) i lokalne (NOx, čađa) razine emisija štetnih ispušnih plinova predložena su alternativna goriva i hibridizacija sustava.

ERC projektom Procjena doprinosa oscilacija razine mora perioda kraćeg od jednog sata ukupnim ekstremima razine mora u promjenjivim klimatskim uvjetima - SHExtreme proučava se doprinos nedovoljno istraženih kratko-periodičkih oscilacija razine mora ekstremnim razinama mora duž europske obale. U okviru projekta provode se jednominutna mjerenja razine mora s više od 100 mjernih stanica te atmosferski modeli reanalize, povijesni atmosferski modeli i klimatske atmosferske simulacije, a sve kako bi se postigli ciljevi projekta (procjena raspodjele kratko-periodičkih oscilacija razine mora te procjena njihovog doprinosa ekstremnim razinama mora; povezivanje kratko-periodičkih oscilacija s tipičnim sinoptičkim uvjetima; procjena buduće snage i raspodjele ekstremnih razina mora povezanih s kratko-periodičkim oscilacijama razine mora). Projekt SHExtremes rezultirat će prvom sveobuhvatnom procjenom intenziteta, učestalosti te prostorne i vremenske raspodjele sadašnjih i budućih ekstremnih razina mora duž europskih obala.

Društveni doprinos
U sklopu partnerstva s mrežom Téthys Sveučilište u Splitu pokrenulo je 3. izdanje nagrade za klimatske prilagodbe na Mediteranu.

Znanstvenici Sveučilišta u Splitu svojim radom doprinose edukaciji šire javnosti o značaju klimatskih promjena i njihovom utjecaju na okoliš: 

  • Sveučilište u Splitu sudjelovalo je u SEA-EU međunarodnoj online radionici Global change and its effects on our coasts
  • Održana je radionica Plan prilagodbe na klimatske promjene rijeke Jadro i Kaštelanskog zaljeva - prva od 3 planirane radionice koje se provode u okviru izrade Plana prilagodbe na klimatske promjene za područje rijeke Jadro i Kaštelanski zaljev, a za čiju izradu je zadužen Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.
  • Javno predavanje „Suše i adaptacija na njih" u okviru projekta VODIME, a koji je usmjeren na jačanje otpornosti na klimatske promjene ranjivih sektora upravljanja vodnim resursima, poljoprivrede, energetike i turizma na specifičnom području Imotske krajine.

Tijekom Festivala znanosti 2021. održano je nekoliko radionica za djecu predškolske i školske dobi s ciljem educiranja na temu očuvanja Zemlje od zagađenja i uništavanja.

Poslovanje
Sveučilište u Splitu korisnik je Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) te svi EU projekti koji se trenutačno provode u skladu su s horizontalnim politikama Europske unije te imaju za cilj pozitivno utjecati na održivi razvoj što uključuje provedbu mjera koje će imati pozitivan utjecaj na klimatske izazove, učinkovitost resursa i načelo zelenog rasta.


Imate pitanje? Tu smo!