Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu navedenom cilju doprinosi svojim istraživanjima, studijskim programima, radom u zajednici te postupnim prelaskom na održivije načine poslovanja.

Obrazovanje 
Predmeti koji uključuju teme odgovorne potrošnje i proizvodnje prisutni su u velikom broju studijskih programa na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, Kemijsko-tehnološkom fakultetu i Pomorskom fakultetu, a to su primjerice:  Gospodarenje komunalnim krutim otpadom, Održiva proizvodnja, Analiza i optimizacija uporabe voda, Racionalno korištenje energije, Inženjerstvo otpadnih voda, Industrija i okoliš, Tehnologija vode, Integralno upravljanje vodnim resursima, Iskorištenje vodnih snaga.

Istraživanje 
Projekt Energy Usage and Green Public Transportation in Future Smart Cities: An Innovative Teaching Program for Students, Stakeholders and Enterpreneurs - bavi se problematikom udjela prijevoza u potrošnji energije u gradovima. Sve veći broj vozila u gradovima uzrokuje porast potrošnje energije u prijevozu i onečišćenja zraka te vlasti pokušavaju promovirati javni prijevoz kako bi smanjile stopu zagađenja zraka i traže održive i zelene sustave javnog prijevoza kada planiraju budućnost gradova. BioProMedFood – ovim se projektom želi pridodati ekonomska vrijednost nusproizvodima prehrambenog sektora i smanjiti količina biootpada tako da se isti upotrijebe kao resurs bioaktivnih komponenti sa sposobnošću poboljšanja kakvoće i sigurnosti hrane. Projekt ima za cilj ekstrakciju, pročišćivanje i izolaciju bioaktivnih spojeva iz različitih matrica i dokazivanje njihovih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava in vitro; izolaciju i odabir sojeva funkcionalnih biozaštitnih bakterija mliječne kiseline (LAB) iz spontano fermentiranih mesnih proizvoda; primjenu bioaktivnih spojeva i LAB izolata i njihovu sinergiju u različitim modelima hrane, metodama pakiranja hrane i razvoju polimernog ambalažnog materijala i procjena potrebnih proizvodnih tehnoloških parametara. 

Projektom FAIRSEA poboljšali su se uvjeti za uvođenje inovativnih pristupa za održivo upravljanje ribarstvom u Jadranskom moru utemeljeno na razmjeni znanja i dijeljenju dobrih praksi među partnerima. Razvila se platforma koja objedinjava biološko-ekološke procese i fizikalno-kemijske procese, kao i primarnu proizvodnju, dinamiku resursa uključujući njihovu interakciju te bioekonomske aspekte ribarstva.

Projekt FF-IPM zasnovan je na razvoju nepesticidnih i ekološki prihvatljivih metoda ili metoda koje značajno smanjuju primjenu pesticida ciljanom i kontroliranom primjenom, što posljedično sprječava gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji te pridonosi smanjenju utroška pesticida za 50%. 

Poslovanje
Pri potrošnji svih oblika energije pridržavamo se važećih nacionalnih i europskih legislativa, ali primjenjujemo i dodatne politike s ciljem smanjenja negativnog ugljičnog otiska i nepovoljnog utjecaja na okoliš.

Uspješnom provedbom rekonstrukcije studentskog doma Bruno Bušić postigunta je izrazito visoka energetska učinkovitost, a na krovu zgrade nalaze se solarni paneli snage 144 kW i plinska kotlovnica koji služe za zagrijavanje vode. Uz plin i struju koriste se i obnovljivi izvori energije. Naime, klimatizacijski sustav povezan je na solarne panele kako bi se otpadna energija pri hlađenju iskoristila za grijanje.

Solarna elektrana FESB (SE FESB) instalirane snage 31 kW, s godišnjom proizvodnjom od 41 MWh električne energije predstavlja kontinuiran doprinos promicanju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održivog razvoja na lokalnoj i regionalnoj razini.

U sklopu projekta Funkcionalna integracija Sveučilišta u Splitu, PMF-ST, PFST, te KTF-ST kroz razvoj znanstveno- istraživačke infrastrukture u Zgradi tri fakulteta" realizirao se specifični cilja projekta koji se odnosio na unaprjeđenje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije te se uveo sustav upravljanja Zgradom tri fakulteta u svrhu snižavanja ulaznih troškova održavanja i utroška energenata i objedinjenog upravljanja korištenjem svih prostorija, laboratorija, opreme i zavoda. Snaga novoinstaliranih obnovljivih izvora energije iznosi 156kW. 

Projektom je nabavljena specijalizirana znanstveno-istraživačka oprema za Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu (4 odjela – Odjel za biologiju, Odjel za fiziku, Odjel za kemiju, Odjel za informatiku), Pomorski fakultet u Splitu (3 zavoda -Zavod za nautiku, Zavod za brodostrojarstvo, Zavod za pomorske elektrotehničke i informatičke tehnologije) te Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu (14 zavoda - Zavod za anorgansku tehnologiju, Zavod za organsku tehnologiju, Zavod za termodinamiku, Zavod za kemijsko inženjerstvo, Zavod za elektrokemiju i zaštitu materijala, Zavod za inženjerstvo okoliša, Zavod za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju, Zavod za opću i anorgansku kemiju, Zavod za analitičku kemiju, Zavod za fizikalnu kemiju, Zavod za organsku kemiju, Zavod za fiziku, Zavod za biokemiju te Zavod za kemiju okoliša), a koja će značajno unaprijediti znanstveno-istraživačke kapacitete spomenuta tri fakulteta te ih usmjeriti prema pametnoj specijalizaciji i održivosti resursa.


Imate pitanje? Tu smo!