Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu doprinosi navedenom cilju razvojem rješenja za pametne gradove, promicanjem kulture i nasljeđa, brojnim izložbama, koncertima i predavanjima otvorenima za javnost.  

Obrazovanje
U okviru sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija Arhitekture i urbanizma studenti stječu znanja o stvaranju uključivijih, sigurnijih, otpornijih i održivijih gradova i zajednicu u nizu predmeta kao što su: Moderni urbanizam, Radionica zaštite i obnove graditeljskog nasljeđa, Istraživanje u urbanističkom planiranju, Integralna zaštita prostora i Socio-urbana istraživanja prostora. 

Istraživanja
Projekt pod nazivom Korisniku orijentiran (re)dizajn procesa i modeliranje informacijskih sustava na primjeru smart city usluga fokusira se na nekoliko povezanih područja koja se sadržajno odnose na informatizaciju poslovnih procesa. Fokus istraživanja orijentiran je korisniku, a razvijeni koncepti i modeli testirat će se na konkretnim problemima i to u domeni servisa/rješenja za pametne gradove. Zbog toga je projektnim prijedlogom predviđeno uključivanje svih relevantnih dionika prema quadruple helix modelu. Područje je istraživanja korisniku orijentiran (re)dizajn procesa i razvoj povezanih, modernih informacijskih sustava baziranih na pametnim tehnologijama.

Pomorski fakultet 2021. god. započeo je s provedbom projekta Mjerenje i validacija buke okoliša na području luke Split. U okviru projekta mjerit će se i validirati buka iz okoliša na području luke Split (lučki bazeni), u cilju determiniranja razine akustičnog onečišćenja i intenziteta buke pod utjecajem lučkih operacija i buke koje prouzrokuju različiti tipovi brodova pri uplovljavanju u luku (npr. trajekti). Buka, kao jedan od temeljnih kategorija onečišćivača, značajno utječe na kvalitetu urbanog okoliša i svakodnevnog življenja, a upravo će se ovim projektom ispitati razina i učestalost prekoračenja graničnih razina, određenih relevantnim Zakonom i Pravilnicima.

Sveučilište u Splitu partner je u Erasmus+projektu Energy Usage and Green Public Transportation in Future Smart Cities: An Innovative Teaching Program for Students, Stakeholders and Enterpreneurs koji se bavi problematikom udjela prijevoza u potrošnji energije u gradovima. Sve veći broj vozila u gradovima uzrokuje porast potrošnje energije u prijevozu i onečišćenja zraka te vlasti pokušavaju promovirati javni prijevoz kako bi smanjile stopu zagađenja zraka i traže održive i zelene sustave javnog prijevoza kada planiraju budućnost gradova.

Društveni doprinos
Sveučilište u Splitu kontinuirano surađuje s Gradom Splitom na rješavanju potreba lokalne zajednice. Osim izrade Strategije grada Splita, sudjelujemo u nizu pojedinačnih aktivnosti usmjerenim na širu zajednicu. 

Smart City Challenge hackathon prilika je da se studenti, programeri, poduzetnici i dizajneri, zainteresirani za boljitak svog grada, okupe u multidisciplinarnim timovima kako bi zajednički izgradili inovativna rješenja za pametnije gradove. 

Studentski poduzetnički inkubator organizirao je Hack4Split 2021 dvodnevno natjecanje usmjereno k rješavanju društvenih problema te osmišljavanju društvenih inovacija s ciljem pronalaska i provedbe društveno-korisnih rješenja za dobrobit i napredak naše lokalne zajednice kroz 17 UN-ovih održivih ciljeva.

Hackathon je namijenjen svim organizacijama, pojedincima i projektima koji stvaraju društvenu ili okolišnu vrijednost, kao i svim IT developerima, dizajnerima, projektnim manadžerima, zabavljačima, kreativcima, piscima, fotografima i pokretačima promjena koji svojim idejama i vještinama mogu doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici.

Jedan od glavnih ciljeva projekta Smart CulTour odnosi se na oblikovanje razvoja uz potporu lokalne zajednice provođenjem terenskih eksperimenata na području 6 Living labova (otvorenih inovacijskih ekosustava u stvarnim okruženjima u kojoj istraživači i razvojni stručnjaci surađuju sa zajedničkim ciljem situacijskog inoviranja proizvoda, usluga ili rješenja) od kojih se jedan nalazi na području splitske metropolitanske regije.


Imate pitanje? Tu smo!