Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu navedenom cilju doprinosi širokom međunarodnom suradnjom u svim segmentima svog djelovanja.

Obrazovanje
Sveučilište u Splitu u bliskoj suradnji s različitim vanjskim dionicima, domaćim i međunarodnim, potiče mobilnost studenta kojom stječu iskustvo koje im otvara um i razvija toleranciju i osjetljivost. Studenti se upoznaju s izazovima u poslovnom svijetu s kojima će se susresti po završetku studija. Trenutačno postoji više od 445 organizacija u kojima studenti mogu ići na studentsko osposobljavanje i gdje im se pruža mogućnost aktivnog angažmana i pripreme za tržište rada uz podizanje svijesti o različitim društvenim i ekonomskim potrebama.

Jedan od načina aktivnog sudjelovanja studenata u zajednici je i društveno-korisno učenje, studenti u nastavi sudjeluju i u društvenim projektima, rješavaju društvene probleme i pomažu organizacijama civilnog društva, poštujući akademska načela učenja, stjecanja ishoda učenja i postizanja ciljeva predmeta. Ovaj proces uključuje aktere s tri strane: studente, nastavnike-mentore i mentore iz organizacije. 

U SEA-EU Makeathon programu edukacija sudjelovali su studenti koji žele učiti o održivosti, o usklađivanju svojih projekata s UN-ovim ciljevima održivog razvoja i prezentiranju ideja. Cilj ovog programa bio je potaknuti sudionike na razvitak ideja koje bi kasnije mogle biti korištene za boljitak života i održivosti kampusa Sveučilišta u Splitu.

Istraživanje
Horizon 2020 projektom pod nazivom reSEArch-EU jačaju se znanstveno-inovacijski kapaciteti SEA-EU alijanse izradom zajedničke dugoročne strategije za istraživanje koja doprinosi održivom razvoju gospodarstva i društva, jačanje otpornosti i antifragilnosti alijanse te implementaciju tzv. co-design, co-create i co-delivering praksi s lokalnim dionicima. Sveučilište u Splitu voditelj je aktivnosti izrade plana digitalne transformacije istraživanja i remotizacije istraživačke infrastrukture te uspostavu Anti-fragility Think Tank i SEA-EU virtualne akademije.

Organizirana je i fokus grupa u okviru projekta Znanstveno-inovacijski centar Sveučilišta u Splitu – ZIC gdje su zainteresirani imali priliku  aktivno doprinijeti u definiranju istraživačkih područja, vizija, izazova te iskazivanju infrastrukturnih potreba za razvoj budućeg znanstveno-inovacijskog centra Sveučilišta u Splitu.

Društveni doprinos 
Društveni doprinos očituje se različitim suradnjama koje Sveučilište u Splitu ima s različitim dionicima i kreatorima politika koje su ključne za napredak i razvoj društva u cijelini. Partnerstvom u alijansi SEA-EU želi se ukloniti akademska barijera u priznavanju kvalifikacija i razviti protokol za zajedničke SEA-EU programe na svim obrazovnim razinama, što će dovesti do dodjele priznatih zajedničkih diploma, počevši s morskim i pomorskim pitanjima. Također se želi povećati virtualna/digitalna i fizička mobilnost diljem 6 sveučilišta alijanse te dugoročniju, zajedničku strategiju obrazovanja i osposobljavanja povezanih s istraživanjem i inovacijama, ali i s društvom. 

Sveučilište u Splitu aktivno sudjeluje u izradi Strategije razvoja grada Splita. Riječ je o ključnom strateškom dokumentu koji omogućava sustavno, odgovorno i ambiciozno planiranje budućnosti razvoja Grada Splita. Na izradi metodološkog okvira Strategije sudjelovalo je više od 200 stručnjaka sa sveučilišnih sastavnica.  

Poslovanje
Ključ u postizanju ciljeva održivog razvoja partnerstva su s lokalnim i globalnim organizacijama. Sveučilište u Splitu potpisalo je brojne sporazume sa stranim sveučilištima i udruženjima. 

Sveučilište u Splitu član je nekoliko međunarodnih mreža (European University Association (EUA), Tethys, UniAdrion - association of universities and research centres of the Adriatic-Ionian area, EAIE - European Association for International Education) koje promiču internacionalizaciju visokog obrazovanja i razmjenu dobrih praksi u različitim disciplinama. 

Sveučilište u Splitu član je alijanse Europsko sveučilište mora SEA-EU zajedno s 5 drugih partnerskih sveučilišta (Sveučilišta u Cadizu, Sveučilišta zapadne Bretanje u Brestu, Sveučilišta u Kielu, Sveučilišta u Gdanjsku, Sveučilišta na Malti) postavši jedno od prvih 114 visokoobrazovnih ustanova u Europi koje je formiralo prvih 17 europskih sveučilišta te stvorilo bazu za razvoj Europskog obrazovnog prostora čiji je cilj izgradnja dugoročne, zajedničke strategije obrazovanja i osposobljavanja u području istraživanja i inovacija.

Održivost je prepoznata kao centralna vrijednost u misiji naše alijanse.

Vrlo je značajna naša suradnja s lokalnom zajednicom, posebno Gradom Splitom na izradi Strategije razvoja Grada, Splitsko-dalmatinskom županijom u potpori poduzetništvu i inovacijama i kvalitetnom obrazovanju učenika, gradom Makarskom na izvođenju studija Hotelijerstva i gastronomije te Gradom Sinjem na izvođenju studija Mediteranske poljoprivrede.


Imate pitanje? Tu smo!