Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu navedenom cilju doprinosi svim segmentima svog djelovanja, posebno znanstvenim istraživanjima novih obnovljivih izvora energije.

Obrazovanje
U organizaciji Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) održana je šesta Međunarodna konferencija o pametnim i održivim tehnologijama SpliTech 2021 na kojoj je prezentirano preko 150 znanstvenih radova iz preko 30 zemalja svijeta. Ugledni znanstvenici i stručnjaci iz akademske zajednice, gospodarstva te javnih institucija okupili su se kako bi razmijenili znanja iz područja Interneta stvari (IoT), pametnog grada, energije i inženjerskog modeliranja te e-zdravlja. 

Nastavnici FESB-a na stručnom dodiplomskom studij Elektroenergetike izvode predmete Energetski izvori i Obnovljivi izvori energije te predmete Aerotehnika i vjetroturbine i Energetska učinkovitost u zgradarstvu na sveučilišnom diplomskom studiju Konstrukcijsko-energetsko strojarstvo. FESB također kontinuirano održava programe osposobljavanja za energetsko certificiranje zgrada.

Istraživanje
Cilj je projekta Zero emission sailship razvijanje eko-inovacije u obliku putničkog broda za koji će se razviti alternativne pogonske tehnologije i izvori električne energije temeljeni na ekološki prihvatljivom dizajnu, usmjereni na održivu mobilnost s nultim emisijama. Inovativni jedrenjak s nultom neto emisijom koji zamjenjuje sve pogonske sustave koji proizvode ugljik čistom energijom. Višak energije vjetra koristiti za proizvodnju električne energije, a jedrenjak koristi svoj propeler kao generator za punjenje sustava baterija. Akumulirana električna energija zatim se koristi za pogon propelera u slučaju slabog vjetra. Vjetroturbine se također koriste za punjenje baterija, kao i solarni paneli koji zagrijavaju vodu kako bi zadovoljili potrebe za toplom vodom na brodu.

Sveučilište u Splitu partner je u Erasmus+projektu Energy Usage and Green Public Transportation in Future Smart Cities: An Innovative Teaching Program for Students, Stakeholders and Enterpreneurs - EUGPUT koji se bavi problematikom udjela prijevoza u potrošnji energije u gradovima. Sve veći broj vozila u gradovima uzrokuje porast potrošnje energije u prijevozu i onečišćenja zraka te gradske vlasti pokušavaju promovirati javni prijevoz kako bi smanjile stopu zagađenja zraka i traže održive i zelene sustave javnog prijevoza pri planiranju budućnosti gradova.

Svrha je istraživanja projektom MOPTIHYB istražiti mogućnosti poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija štetnih plinova brodskih energetskih sustava primjenom optimizacije u stvarnom vremenu i inovativnim tehnologijama s fokusom na primjenu vodika i gorivnih članaka s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. 

Projektni element Napredna tehnologija na nanoskali u projektu STIM-REI usmjeren je na unaprjeđenje obnovljivih izvora energije i medicinsku dijagnostiku razvojem novih materijala za gorivne članke i solarne ćelije te dizajnom novih nanostrukturiranih materijala za biosenzoriku i biomedicinu.

Društveni doprinosi
Na Ekonomskom fakultetu održana je panel-rasprava na temu "Cirkularna ekonomija, obnovljivi izvori energija i ekonomska neovisnost"' koja je okupila veliki broj studenata te govornike iz informacijskog centra o temama Europske unije Europe Direct Splita, Splitsko-dalmatinske županije, španjolske tvrtke Acciona Energia te Pokreta otoka, mreže otočana i svih koji žele doprinijeti održivom otočnom razvoju.

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje član je Hrvatske udruge za vodik koja je osnovana kao industrijsko-akademsko partnerstvo sa svrhom poticanja razvoja hrvatskog gospodarstva u području vodikovih energetskih tehnika, odnosno proizvodnje, pohrane, distribucije i korištenje vodika. Udruga je kao partner sudjelovala na konferenciji Dani sunca koja je na jednom mjestu okupila ključne dionike energetske tranzicije u Hrvatskoj kako bi zajedničkom raspravom nastojali pronaći učinkovitija korištenja sunčeve energije i snažniji energetski razvoj koji će slijediti taj potencijal.

Poslovanje
U Strategiji energetskog razvoja RH do 2030. godine s pogledom na 2050. potrebno je izgraditi više od 1000 MW sunčanih elektrana u sljedećih deset godina. Solarnim panelima i/ili fotonaponskim ćelijama Sveučilište u Splitu osigurava uštedu energije s novim infrastrukturnim ulaganjima. 

Solarna elektrana FESB (SE FESB) jedna je od prvih solarnih elektrana izgrađenih u gradu Splitu (2013. god.), instalirane snage 31 kW, a godišnje proizvodi od 41 MWh električne energije te je nastavila s radom i u 2021. god., a predstavlja kontinuiran doprinos promicanju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održivog razvoja na lokalnoj i regionalnoj razini.

Na krovu studentskog doma "Bruno Bušić" u funkciji su solarni paneli instalirane snage 144 kW. Klimatizacijski sustav povezan je na solarne panele kako bi se otpadna energija prilikom hlađenja iskoristila za grijanje.

U 2021. god. završeni su radovi na poboljšanju energetske učinkovitosti Zgrade tri fakulteta ugradnjom solarnih panela (200,26 kW). Unaprjeđeno je korištenje obnovljivih izvora energije, kao i sustav upravljanja Zgradom tri fakulteta u svrhu snižavanja ulaznih troškova održavanja i utroška energenata, te objedinjenog upravljanja korištenjem svih prostorija, laboratorija, opreme i zavoda.


Imate pitanje? Tu smo!