Close
Sveučilište u Splitu podržava UN-ove ciljeve održivog razvoja

Sveučilište u Splitu doprinosi navedenom cilju promicanjem društvene i ekonomske uključenosti u nastavi, istraživanju, radom u zajednici te podrškom studentima i zaposlenicima.

Obrazovanje
Studenti stječu znanja relevantna za smanjivanje nejednakosti u društvu u okviru više studijskih programa, a posebno na Filozofskom fakultetu. Primjeri su predmeta povezanih s ovim ciljem Društvena dinamika, Civilno društvo i Multikulturalizam u suvremenom društvu na sveučilišnom preddiplomskom studiju Sociologije i Potrošačko društvo na sveučilišnom diplomskom studiju Sociologije. 

Istraživanje

Istaknuti projekti

Sveučilište u Splitu partner je na projektu Erasmus+60. Erasmus+60 projekt je usmjeren na određenu dobnu skupinu koja nije dovoljno zastupljenau razvoju aktivnosti visokog obrazovanja i okvirnih programa kao što je Erasmus+: europski građani od 60 i više godina. Erasmus+ 60 prije svega ima za cilj pregledati veliki broj  ponuda visokog obrazovanja za građane u dobi od 60 i više godina u odnosu na pitanja uključenosti i raznolikosti te razviti-pilot tečajeve koji pridonose cilju izgradnje inkluzivnih sustava visokog obrazovanja, a koji sadrže prilagođene ponude građanima starijim od 60 godina.

Kineziološki fakultet partner je na provedbi projeka Sportom protiv nasilja i isključenost / SAVE. Projekt teži spriječiti nasilna i socijalno isključiva ponašanja tjelesnom aktivnošću.

Društveni doprinos
Sveučilište u Splitu partner je Udruge Liberato koja djeluje i kreira društvo u kojem svi sudionici, pa tako i osobe s invaliditetom, imaju jednake šanse i jednake mogućnosti. Udruga stvara platformu čiji je cilj prikupljanje informacija koje će pomoći u prevladavanju prepreka, kontakata relevantnih službi i ostalih informacija koje mogu pomoći u poboljšanju kvalitete života studenata s invaliditetom. Projekti su koje Udruga provodi sljedeći: LIBERATOMAP - interaktivna mapa za osobe s invaliditetom koja omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu i implementaciju novih gradova; Vodič za studente s invaliditetom koji sadrži osnovne informacije bitne za upis i tijek studija osoba s invaliditetom, LIBERATOTECH - projekt koji za cilj ima proširiti i obogatiti znanja iz  programiranja, računalne mreže i poslužitelja; DISCLOUD - interaktivni solarni panel čija je glavna zadaća prikazivanje informacija LiberatoMap; LIBERATOTALK - koji obuhvaća različita događanja, predavanja i panel-rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te razgovoru o problemima s kojima se susreću.

Poslovanje
U okviru Centra za unaprjeđenje kvalitete Sveučilišta u Splitu djeluje Ured za studente s invaliditetom, a studentima su dostupni i povjerenici za studente s invaliditetom.

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje omogućuje veću inkluziju studenata.

Sveučilište u Splitu zalaže se za zaštitu dostojanstva svih svojih studenata i nastavnika. Sveučilište, kao i sve sastavnice imaju javno dostupne Etičke kodekse. Etički kodeks Sveučilišta jasno kaže da su diskriminacija i uznemiravanje neprihvatljivi. Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika ili neki drugi srodan dokument dostupan je na mrežnim stranicama sastavnica. Na Sveučilištu djeluje i Psihološko savjetovalište studenata, a imenovan je i studentski pravobranitelj.

Senat Sveučilišta u Splitu usvojio je u travnju 2021. Politiku protiv diskriminacije i uznemiravanja i Protokol o postupanju i mjerama zaštite od diskriminacije, uznemiravanja i spolnog uznemiravanja. 


Imate pitanje? Tu smo!